Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs ingenomen Duitsland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 augustus 2019

Ik ben 5 keer geflitst in Duitsland i.v.m. snelheidsovertredingen. een keer 60km te hard 30km te hard en nog 3 kleinere snelheidsovertredingen. Ik heb deze altijd genegeerd en nooit betaalt. Er is overigens nooit iemand aan de deur geweest om mij te laten tekenen voor deze overtredingen. Nu ben ik gaan vliegen vanaf Duitsland (Oberhausen) en bij terug komst 5-5-2018 werd ik aangehouden en moest ik mijn rijbewijs inleveren. Ik heb niets meegekregen van bewijs of papier. Ik had altijd gedacht dat deze wel een keer terug gestuurd zou worden maar tot op heden is dit niet gebeurd? inmiddels dus 1 jaar en 3 maand geleden. ik heb gebeld met het vliegveld waar het gebeurd is en deze had aangegeven het rijbewijs dat is ingenomen op te sturen naar de plaats/politie waar de overtreding heeft plaats gevonden. ook heb ik het Nederlandse consulaat gebeld maar deze gaf aan het vliegveld te bellen waar het rijbewijs is ingenomen... En zo ben ik al een tijdje bezig. Brieven van de overtredingen heb ik niet meer en ik heb al een jaar geen post meer gehad vanuit Duitsland. Bij de gemeente wilde ik een nieuw rijbewijs aanvragen maar deze gaf aan dat als het rijbewijs is ingenomen en deze terug gestuurd wordt vanuit Duitsland dat dan beide rijbewijzen nietig verklaard worden en ik opnieuw mijn rijbewijs moet halen. Wat moet ik doen en bij wie moet ik zijn? Of na 1,3 jaar gewoon toch een nieuw rijbewijs aanvragen?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft geen gevolg gegeven aan de bekeuringen die u uit Duitsland heeft gekregen. Uw rijbewijs is daarop ingenomen op de luchthaven. Dit was in mei 2018. Tot op heden heeft u uw rijbewijs niet terug gekregen. U vraagt wat u kunt doen.

Het vliegveld waar uw rijbewijs is ingenomen verwijst u naar de politie waar de overtreding heeft plaatsgevonden. Het lijkt mij, maar dat weet ik niet zeker, dat zij wel voor u kunnen nagaan naar welk adres zij dat hebben toegestuurd. Ik adviseer u dan ook eerst nogmaals contact met de instantie op het vliegveld op te nemen om dit adres te achterhalen en bij  politie aldaar navraag te doen. Misschien kunt u ook aan het Nederlandse consulaat vragen om dit namens u te doen.

Als u uw rijbewijs kwijt bent (verloren of gestolen), kunt u bij de gemeente een verklaring invullen dat u uw rijbewijs kwijt bent en een nieuw rijbewijs aan te vragen. U moet dan ook verklaren onder welke omstandigheden u uw rijbewijs bent kwijt geraakt. Door de verklaring af te leggen, wordt het vermiste rijbewijs ongeldig.

Als u het document eventueel terugkrijgt, kan de vermissing niet meer worden teruggedraaid en moet u het teruggekregen rijbewijs inleveren. Het rijbewijs wordt dan vernietigd, u krijgt het niet meer terug.