Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor gekocht met schade verleden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 augustus 2019

Ik heb 3 weken geleden een motor gekocht bij een universele motorhandelaar.

De motor ziet er super uit en rijd perfect! Niets op aan te merken.
Van de week ging ik langs de merkdealer om onderdelen te bestellen en die voerde het vin nummer in de van de motor en toen kwam er naar boven dat de motor in het verleden lichte schade heeft gehad. (Deukje in de benzine tank, knipperlicht rechts achter eraf, uitlaat dempers beschadigd, rechte spiegel hangt er krom bij).


Ik heb voor koop wel aan de verkoper gevraagd of de motor ongeval/schadevrij was. Hij gaf aan daarop antwoord dat niet met zekerheid te kunnen zeggen maar dat de motor in top staat erbij staat.
Ook heeft hij foto's getoond hoe de motor bij hun inruil is binnen gekomen. (Daar is hij ook schadevrij in top staat).

Maar mijn gevoel is nu niet helemaal lekker meer bij de motor omdat ik weet dat hij in het verleden wat lichste schade heeft gehad en ik heb de verkoper gemeld de motor retour te willen doen en eht bedrag terug te krijgen.

De verkoper geeft aan dat hij niet wist dat de motor in het verleden schade heeft gehad en de motor niet retour te willen nemen omdat de motor in perfecte staat is en geen menkementen kent. Hij heeft aan de motor niet om een ''niet fijn gevoel'' kweste retour kan nemen.

Wel heeft de verkoper mij een alternatief aangeboden om deze motor in te ruilen met een vergelijkbare motor die ze er hebben staan. De onderdelen willen ze ook overzetten zodat de motor exact hetzelfde is qua looks en uitrusting dat ik nu heb. (Zelf wil ik dit niet en wil mijn geld terug).

Wat is nu mijn recht? Kan ik de motor retourneren en het bedrag terug krijgen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

3 weken geleden heeft u bij een universele motorhandelaar een Harley Davidson gekocht.  Het bouwjaar is 2015. De verkoper gaf aan niet met zekerheid te kunnen zeggen of de motor schade heeft gehad maar dat deze in top staat was.  Toen u bij de dealer onderdelen wilde bestellen voor de motor vertelde deze dat de motor in het verleden lichte schade heeft gehad: o.a. een deukje in de benzine tank, knipperlicht rechts, uitlaat dempers beschadigd en de rechterspiegel was krom. Ondanks dat de motor in perfecte staat is, heeft u geen fijn gevoel meer bij de motor en wilt u dat de verkoper de motor terug neemt tegen terugbetaling van de koopprijs. Verkoper wil dit niet , wel heeft hij u een alternatief geboden. Heeft u het recht om de koop helemaal ongedaan te maken?

Onderzoeksplicht en mededelingsplicht
Bij de koop van een gebruikte motor mag je er niet zomaar vanuit gaan dat de motor de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik nodig zijn. Als koper heeft u de plicht om onderzoek te doen zoals het maken van een proefrit en vragen stellen aan de verkoper. U mag afgaan op wat de verkoper over de motor vertelt. De verkoper heeft op zijn beurt een mededelingsplicht en moet u informeren over de staat van de motor.
U geeft aan dat de verkoper u heeft verteld dat hij er niet zeker van was of de motor in het verleden schade heeft gehad. Wel wist hij te vertellen dat de motor in top staat verkeerde toen deze bij verkoper werd aangeboden.
Als het voor u essentieel was dat de motor schadevrij moest zijn,  dan had u zelf verder onderzoek moeten doen,  bijvoorbeeld door het uitvoeren van een expertise.

Dwaling
Er is sprake van dwaling  wanneer een overeenkomst wordt gesloten op basis van een onjuiste voorstelling van zaken. Naar mijn mening kunt u zich nu niet beroepen op dwaling. De verkoper heeft u immers niets verkeerds verteld. Bovendien verkeert de motor in prima staat. Anders zou het geweest zijn als de staat van de motor van dien aard zou zijn dat er sprake is van een waardevermindering. Nu u zich niet op dwaling kunt beroepen, kunt u niet van de verkoper verlangen dat hij de motor terugneemt en aan u de koopprijs terugbetaalt.
De verkoper stelt u wel in de gelegenheid om een andere motor uit te zoeken. Dat is een net voorstel.