Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur Bi Xenon lampen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 augustus 2019

In augustus 2015 heb ik een nieuwe Ford Focus gekocht met Bi Xenon lampen. Er is nu echter een storing in de rechter koplamp en volgens de dealer moet de koplamp unit vervangen worden. Kosten zijn tussen de 1000-1500 euro. De auto heeft bij deze garage de voorgeschreven beurten gehad en met de auto is in 4 jaar tijd 54000 km gereden. Volgens de garage is het geen garantie meer. En volgens hun wordt de auto apk afgekeurd. Bij verkoop is gezegd dat deze lampen en veel langere levensduur hebben dan gewone lampen. Hoe lang moeten Bi Xenon lampen mee kunnen gaan? En wat is redelijk om te verwachten? Volgens mij is het product veel korter meegegaan dan ik had verwacht. Het enige wat de dealer wil doen is 20% korting geven en de lamp gratis monteren maar dan zijn de kosten nog steeds meer dan 1000€.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent in het bezit van een Ford Focus (2015/54.000 km). De dealer heeft een storing vastgesteld in één van de koplampunits (Bi-Xenon). Kosten vervanging bedraagt tussen de € 1.000,- en €  1.500,-. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Levensduur komlampunit (Xenon)
Een dergelijke komplampunit heeft - uitgaande van normaal gebruik en onderhoud auto - een aanmerkelijk langere levensduur dan 4 jaar of 54.000 km.

Non-conformiteit (art 7:17 BW)
Bij beantwoording van de vraag ga ik ervan uit, dat er sprake is van een eigen gebrek van de unit.

Nu de koplampunit ondeugdelijk blijkt, voldoet deze niet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst. Van een dergelijke koplampunit mag men immers een langere levensduur verwachten dan vier jaar of 54.000 km.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op non-conformiteit dient u de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen. Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen de kosten van vervanging voor rekening van de verkoper.

Rechtsbijstand
Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel deze dan in wanneer u met de dealer in een impasse geraakt.

Geschillencommissie
Geschillen met een BOVAG-autobedrijf kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.