Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Leaseauto Opel crossland x trekt naar rechts constructiefout

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 augustus 2019

Ik heb op 10 mei 2019 de leaseauto Opel Crosseland X bij Opel Havik Wormerveer opgehaald. Na korte tijd bleek dat hij naar rechts trekt eigenlijk vanaf dag 1 al.
Ze hebben bij Opel diverse dingen zelf gedaan (uitlijnen ed.) maar hij blijft naar rechts trekken.

Laatst hebben ze de auto gefotografeerd filmjes en fotos gemaakt en gecontroleerd en de chef werkplaats en ik hebben er mee gereden en het probleem werd erkend door de chef werkplaats.Bij de Opel garage in Wormerveer zijn er 2 auto's die dit probleem hebben.

Ik krijg antwoorden als "Opel is er mee bezig". Opel Nederland (wellicht Opel Duisland ook) is er nu al 4 maanden mee bezig.
Het is mij twee keer overkomen dat ik plotseling in de berm van de weg zat. Je moet het stuur extreem goed vast houden.
Hoe harder je rijdt hoe erger het naar rechts trekken gaat. Ik vind de situatie levensgevaarlijk.
Ik durf geen grote afstanden meer te rijden. Oplossingen van Opel duren me te lang.
Het personeel van de Opel garage kunnen hier ook niks aan doen en ik verwijt hun ook niks maar ik vind dat Opel dit nu maar eens goed moet oplossen want als klant lijd ik hieronder.

19-08-19 hebben ze bij de Opel garage er nieuwe veren ondergezet maar hebben ze ook gezegd toen ik de auto kwam ophalen dat het probleem niet verholpen is en dat ze het weer bij Opel gaan neerleggen. Ik vind dit niet kunnen hoor ik betaal elke maand €351 voor de leaseauto maar dan verwacht ik wel een goede auto die helemaal goed is het is tenslotte een splinternieuwe auto die ik lease via Leaseplan en dat Opel het probleem tot nu toe niet kan oplossen daar kan ik ook niks aan doen.
Ik ben klant ik betaal het bedrag netjes maar ben niet TEVREDEN.

Ik wil nu dat Opel mij een nieuwe leaseauto geeft en dat mijn kilometers teruggedraaid worden op nul en mijn leasebedrag vanaf mei tot nu toe terug omdat ik helemaal geen rijgenot en plezier van de auto heb.

Sinds ik de leaseauto heb ben ik al 5 keer naar de Opel garage geweest voor dit probleem maar ik wil weten wat mijn juridische mogelijkheden zijn.

De Opel dealer biedt mij nu een Opel mocca aan en de crossland x moet terug as donderdag! Ik wil ook graag het leasebedrag terug vanaf 10 mei tot nu kan dat? En kan ik het leasecontract bij Leaseplan ook ontbinden?
 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft met Leaseplan een overeenkomst gesloten met betrekking tot de private lease van een Opel Crossland. De auto is door de Opel dealer medio mei 2019 aan u geleverd. Vanaf de eerste dag blijkt de auto ondeugdelijk, Hoe hoger de gereden snelheid, des te meer trekt de auto naar rechts. Tot twee keer toe heeft het rijgedrag van de auto geleid tot een ongeval. Inmiddels bent u vijfmaal terug gegaan voor een definitieve oplossing, evenwel tevergeefs. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Nu vaststaat dat de dealer het gebrek het gebrek - na vijf herstelpogingen - niet heeft kunnen verhelpen, maakt dat uw contractpartij - Leaseplan Nederland - binnen bekwame termijn een definitieve oplossing dient aan te dragen. Nu u direct van het begin uw beklag heeft gedaan bij Leaseplan, lijkt mij het dan ook op de weg van Leaseplan liggen om - naast ontbinding van de private lease overeenkomst casu quo levering van een deugdelijke Opel Crossland - een schadevergoeding toe te kennen, daar de auto niet heeft voldaan aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst, waarbij u door het onderhavige gebrek aan een ongeval ontsnapt bent.

Zover u dit nog niet gedaan heeft, adviseer ik u de leasemaatschappij schriftelijk in gebreke te stellen, waarbij u een redelijke termijn stelt waarbinnen het probleem opgelost dient te worden door levering van een vervangende auto (nieuw) en anders ontbinding van de overeenkomst. Buitendien dient de leasemaatschappij u te compenseren voor het feit, dat zij u in een ondeugdelijke auto hebben laten doorrijden, welke niet geschikt is voor normaal gebruik.

Rechtsbijstand
Beschikt u over rechtsbijstand? Schakelt u deze dan in het geval Leaseplan haar verplichtingen blijvend niet nakomt.

Geschillencommissie
Een andere mogelijkheid is om het geschil ter beoordeling voor te leggen aan de Geschillencommissie Private Lease.