Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diefstal motor uit betaalde garage

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 5 september 2019

Onder mijn flat staat een garage waar je verplicht een plek moet afnemen tegen behoorlijke kosten. Je kenteken word gescand en je krijgt een vervangend vervoer pas. Bij de in en uitgang staan camera's maar verder in de garage niet. Ik heb mijn motor netjes op een parkeervak voor motoren geparkeerd. Maar ik kan het nergens aan vast maken. Er is geen paaltje of vloer anker geplaatst. Leek me eerst ook niet nodig, totdat iemand ongevraagd mijn motor met hoes en sloten en al heeft verplaatst (wat natuurlijk niet goed ging). Ik ben bang nu ze gezien hebben wat er onder de hoes staat dat ze met een busje binnen komen en dan is hij weg. Ik heb P1 hier op aangesproken, maar ik krijg geen respons. Als hij onverhoopt gestolen word, kan ik ze dan aansprakelijk stellen? Mijn motor hoes is al een keer gestolen. En ze hebben nu al 2x onder mn hoes zitten gluren, ik ben echt heel bang dat hij gestolen word.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U woont in een flat waarbij u verplicht bent om een betaalde parkeerplek af te nemen in de garage. Het kenteken wordt gescand en u krijgt een vervangend vervoer pas. Bij de in- en uitgang staat een camera. Uw motor laat u achter op de door u afgenomen parkeerplek maar u kunt uw motor nergens aan vast maken (geen paaltje/vloeranker aanwezig). Nu heeft iemand onlangs uw motor ongevraagd verplaatst. Ook is het al eens voorgekomen dat iemand onder de motorhoes heeft gekeken naar uw motor. U bent bang dat de motor een keer gestolen wordt omdat die nergens aan vastgemaakt kan worden en er ook geen camera’s aanwezig zijn. Uw vraag is of er in geval van diefstal iemand aansprakelijk te stellen is daarvoor.

In dit geval is het zaak om de huismeester/beheerder hiervan op de hoogte te stellen. U zou kunnen vragen of er een, indien u een vaste parkeerplek heeft, paaltje/vloeranker geplaatst kan worden. Daarnaast raad ik u aan om te kijken of uw verzekeraar diefstal dekt. Het is namelijk lastig om in dit geval iemand aansprakelijk te stellen voor een eventuele diefstal van uw motor.