Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bezig met schade bij de tegenpartij verhalen maar ondertussen een aanrijding auto total loss

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 augustus 2019

Bijna 2 maanden geleden reed iemand terwijl mijn auto geparkeerd stond ertegenaan, het ging via zijn verzekering omdat hij all risk en schuld had. de verzekering nam maar geen contact op en bleek het achteraf na meerdere keren navragen niet in behandeling te hebben genomen. Ongeveer een maand na de aanrijding kreeg ik pas een mailtje van hen met de opties hoe we het konden oplossen. ik wilde de schade zo laten en het geld accepteren als waardevermindering dus ben bij bedrijven gaan informeren hoeveel het zou gaan kosten waarbij ik geen offerte kreeg (zij vroegen om gespecificeerde herstelnota) en dus alleen kon doorgeven wat het bedrijf schat dat de schade repareren gaat kosten. ik heb dit aan die verzekering doorgegeven en wacht nog op reactie. de schade had al opgelost kunnen zijn als de verzekering niet pas een maand later contact had opgenomen, nu heb ik het geluk niet aan mijn zijde gehad en in de tussentijd een aanrijding gehad waarbij mijn hele motorkap in elkaar zat. en heb mijn auto dus bij het bergingsbedrijf achtergelaten omdat ik niet all risk verzekerd ben. mijn eigen verzekering gaf aan bij het uitleggen van de situatie dat ik kon proberen om de situatie uit te leggen en te kijken of ze de schade nog uit willen keren en dat ze dan nog bij de auto kunnen gaan kijken om die eerdere schade die zij zouden vergoeden te bekijken en alsnog uit te keren, ookal kan hij dus niet meer gemaakt worden. maar ik kan ook niet te lang wachten met de auto daar laten staan bij het bergingsbedrijf/vrijwaren totdat zij kunnen komen kijken. nou heb ik wel fotos van de schade om aan de verzekering te tonen. mijn moeder zegt ook bel gewoon je hebt er toch recht op want hij heeft die schade bij jou gereden   en zij hebben zo lang gewacht met in behandeling nemen anders was t al opgelost... en dat die auto er nu niet meer is/niet meer kan rijden wil toch niet meteen zeggen dat zij die schade niet meer hoeven te betalen,  maar is dat zo? kan ik nog aanspraak maken of eisen dat ik die schadevergoeding uitbetaald krijg mede ook omdat het door hun zo lang duurde of sta ik dan niet in mijn recht en kan de verzekering zeggen vervelend dat het gebeurd is maar dan hebben wij geluk dat die auto nu total loss is en zijn wij ook niet meer verplicht het af te handelen aangezien de auto total loss is...

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Twee maanden geleden heeft de tegenpartij parkeerschade aan uw auto berokkend. Zonder dat de autoverzekeraar de schade aan u heeft uitgekeerd, bent u nadien andermaal bij een aanrijding betrokken geweest, waarna de auto  (economisch) total loss is verklaard. U vraagt zich af of u nog immer aanspraak kunt maken op vergoeding van de eerdere schade.

Ja, u heeft zeer zeker recht op vergoeding van de eerdere schade. Indien de eerdere schade hoger is dan circa E 750,- zal de verzekeraar van de tegenpartij een expert langs sturen om de hoogte van de schade te bepalen. Hierbij dient de expert de meest recente buiten beschouwing te laten, derhalve uitgaan van de dagwaarde van de auto op het moment van vóór de parkeerschade.

Wettelijke rente
Naast vergoeding van de schade, kunt u tevens aanspraak maken op vergoeding va de wettelijke rente (2%) vanaf de dag van de parkeerschade tot de dag waarop de verzekeraar tegenpartij de schade uitkeert.

Meer informatie over schade claimen als auto total loss vindt u op onze website.