Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto rijden met gips

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 5 september 2019

Ik heb een automaat hybrid and mijn rechter pols zit in gips. Mag ik wel auto rijden? Ik kun wel met mijn recht hand gebruik van maak, en gips komt over een week er af.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt gips om uw rechterpols en u rijdt een automaat hybrid. U wilt weten of u daarmee wel auto mag rijden. Over een week mag het gips weg.

Volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet is het verboden om een gevaar op de weg te vormen of het verkeer te hinderen.
Daarnaast kan een politieagent het rijbewijs invorderen als hij iemand niet in staat acht het motorvoertuig in bedwang te houden, of als iemand niet goed functioneert als gevolg van een aandoening.

Het CBR kan op aanvraag een onderzoek instellen naar de rijgeschiktheid. Dit is voornamelijk het geval bij een langdurige lichamelijke of psychische aandoening. Volgens het CBR moet u ‘rijgeschikt’ zijn. Dit betekent dat u lichamelijk en geestelijk in staat bent te rijden. Het CBR geeft hierover meer informatie

Er is geen wettelijke bepaling waarin precies wordt aangegeven met welke aandoening iemand wél of niet een motorvoertuig mag besturen. De kern is dat u veilig en verantwoord kunt rijden en het voertuig goed kunt besturen. 

Let op: Indien een aanrijding wordt veroorzaakt als gevolg van een lichamelijke of geestelijke aandoening, kan dit van invloed zijn op de aansprakelijkheid en de afwikkeling door uw verzekering. Hoewel het wettelijk niet verboden is om met een pols in het gips auto te rijden, neemt u dus wel een bepaald (financieel) risico. Uiteindelijk blijft u zelf verantwoordelijk te beoordelen of het veilig is de auto in te stappen.