Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto kocht met forse mankementen en teruggedraaide km-stand

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 augustus 2019

Op 2 April 2019 heb ik voor €9.400,- een VW Scirocco gekocht bij De Sleutelbloem Auto's in Apeldoorn.

Binnen 2 weken is het motormanagementlampje gaan branden. Daarover op 19 April 2019 telefonische contact gehad met De Sleutelbloem Auto’s, en daarbij medegedeeld dat de OBD-reader waarmee een kennis van mij de auto uitgelezen heeft de volgende foutcode gaf: P0016 bank 1 sensor a krukas nokkenas positie correlatie. Daarom is toen afgesproken dat ik de auto voor een diagnose naar de autogarage zou brengen.

Omdat de VW-garage in Roosendaal te druk bezet was heeft de eerste diagnose plaatsgevonden op 8 Mei 2019 bij Auto Service punt in Zevenbergen. Helaas ondanks tussentijdse telefonische navraag waar de factuur en werkrapportage blijven tot op heden niets ontvangen.

De afgelopen tijd brandt het motormanagementlampje weer wisselvallig. Daarom is er op 27 augustus 2019 een nieuwe diagnose gesteld bij VW-garage Ames in Dordrecht.

Bij het afleveren van mijn auto, werd er bij het opgeven van de huidige km-stand zeer verrast gereageerd. Uit de wagenhistorie waarvan ik een kopie bezit, bleek dat de km-stand op 19-06-2017 130.147 km bedroeg. Op het moment van aanschaf bedroeg volgens de koopovereenkomst de km-stand 111.354. Hieruit is gebleken dat de km-stand van deze auto teruggedraaid is.

Uit de diagnose is gebleken dat de storing van het motormanagement veroorzaakt wordt door dezelfde foutcode als eerdergenoemd, en na verdere inspectie is geconstateerd dat de distributieriem gerekt is, en dat deze z.s.m. vervangen dient te worden. De kosten daar van bedragen circa €2000,-.

Door bovenstaande situatie en omdat tijdens de koop van deze auto mij verteld is dat deze auto binnen een x aantal duizend kilometers alleen een onderhoudsbeurt nodig zou hebben, en bij navraag waarom de auto geen NAP-registratie heeft, mij verteld is dat de km-stand als zijnde onlogische geregistreerd omdat de auto vanuit Duitsland geïmporteerd is, en dat deze verder helemaal zo zou kloppen.
Zijn er bij mij vermoedens aanwezig ik dat ik misleid ben tijdens deze aankoop van deze auto en zou graag een advies willen vragen, welke stappen ik nu het beste kan ondernemen.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In april heeft u bij een garage in Apeldoorn een VW Scirocco gekocht voor een bedrag van 9.400 euro. Vrijwel meteen ging het lampje van het motormanagement branden. In overleg met de verkoper naar een garage gegaan voor een diagnose. Omdat het lampje nog steeds wisselend brandt bent u naar een VW garage gegaan, waar u te horen kreeg dat de kilometerstand niet klopt. Daarnaast is geconstateerd dat de distributieriem uitgerekt is en dat deze spoedig vervangen moet worden. Dat betekent een dure reparatie. 
In april was de uitleg van de verkoper over de onlogische kilometerstand dat het kwam omdat de auto is ingevoerd vanuit Duitsland, maar dat de stand verder goed was. U heeft dit antwoord van de verkoper geaccepteerd.

U voelt zich misleid en vraagt ons wat u kunt doen.

Teruggedraaide kilometerteller
Als blijkt dat de kilometerstand niet klopt en dat deze is teruggedraaid, kunt u in sommige gevallen terug naar de verkoper. Uit uw bericht maak ik op dat u heeft gevraagd waarom de kilometerstand onlogisch was en de verkoper heeft u verteld dat dit kwam omdat de auto uit Duitsland is ingevoerd maar dat de gegevens kloppen.
Wat ik ook begrepen heb, is dat er al een kilometerstand op 19-06-2017 bekend was en dat deze al meer bedroeg dan de kilometerstand op het moment dat u de auto kocht. De verkoper had dit u moeten melden.

Koop van een professionele verkoper
De verkoper heeft een informatieplicht. Daartegenover heeft u een onderzoeksplicht.U mag ervan uitgaan dat het klopt wat de verkoper u vertelt. De verkoper moet instaan voor zijn product. Wel moet u kunnen bewijzen dat de verkoper u dit heeft verteld. Zijn er getuigen?

Wat kunt u eisen
Bij een teruggedraaide kilometerstand is het volgende te eisen:
-ontbinding van de koopovereenkomst op grond van non-conformiteit
-deel van de koopsom terug
-vernietiging van de koopovereenkomst op grond van dwaling

Dwaling
Er is sprake van dwaling :
-als verkoper foute informatie geeft
-als verkoper zwijgt over iets wat hij had moeten melden
-koper en verkoper gaan van dezelfde onjuiste informatie uit ( =wederzijdse dwaling)

Meer informatie over de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken vindt u op onze website.