Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 augustus 2019

Een maand geleden is iemand tegen mijn auto aangereden toen die geparkeerd stond, die jongen heeft mij netjes geinformeerd en zijn verzekeringsmaatschappij ingeschakeld om het via zijn all risk verzekering te regelen. ik heb zelf een WA verzekering.

nu kreeg ik een mailtje van die verzekeringsmaatschappij waaruit ik opmaakte dat ik hoe dan ook de schade moet laten maken omdat ze spreken over laten maken bij een bij hun aangesloten bedrijf of zelf een bedrijf kiezen en een gespecificeerde herstelnota die ik kan opsturen als het bedrag lager is dan 500 euro en daarboven moet ik hen bellen en schakelen zij een expert in.

ik heb eens gegoogled hoe dit zit maar zag dan ook dingen voorbijkomen als mijn eigen verzekering ook informeren en laten regelen/uitkeren en dat zij verhalen op de tegenpartij en dat het dan ligt aan de voorwaarden van mijn verzekering of ik reparatieplicht heb of niet.... maar is die procedure alleen als ik ook een all risk verzekering heb? en hoe weet ik dan of ik reparatieplicht heb vanuit de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij want dat is niet mijn verzekering dus niet mijn voorwaarden.

ik heb toch het recht om een offerte op te vragen van de kosten van reparatie, die in te dienen bij die verzekering van de tegenpartij, zij moeten toch eerst toestemming geven voor het bedrag, maar het dan niet te laten repareren maar te zien als waardevermindering/vergoeding? of moet ik het echt laten maken voor ik de schade vergoed krijg....?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Een maand geleden is er iemand tegen uw geparkeerd staande auto gereden. Deze persoon heeft de schade gemeld bij zijn autoverzekering. U vraagt zich af of u verplicht bent om de autoschade te laten herstellen of dat u de waardevermindering aan de auto accepteert en het geld ergens anders aan besteedt.

Verhaalbare schade
Als de schade is veroorzaakt door iemand anders dan kan de schade worden verhaald op de autoverzekering van de tegenpartij. Blijft de schade beneden de 500 euro dan kunt u meestal volstaan met een proforma nota. Is de schade hoger dan zal de verzekeraar van de tegenpartij een expert langssturen om de schade vast te stellen. De verzekeraar keert de vastgestelde schade aan u uit als de aansprakelijkheid is erkend. U bent niet verplicht om de autoschade te laten herstellen en u kunt de waardevermindering van de auto accepteren.

Volledige cascodekking
Als u een volledige cascodekking heeft dan kan uw eigen verzekeraar u wel verplichten om de schade te herstellen. Als hiervan sprake is dan kunt u dat vinden in de polisvoorwaarden.