Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie is aansprakelijk bij een aanvaring met boten?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 juli 2019

Er heeft een aanvaring plaatsgevonden tussen twee bootjes op het water; beide bestuurders waren minderjarig, beide vaartuigen waren vaarbewijsplichtig, beide bestuurders hadden geen vaarbewijs.

Mijn 13 jarige zoon is eigenaar van de ene boot en zat als passagier in het bootje, zijn minderjarige vriendje M. bestuurde deze. In het andere bootje zat de 14 jarige E. met een ander vriendje.

Op gegeven moment zijn beide bootjes recht op elkaar af gaan varen. Vlak voor elkaar te kruizen is bootje van E. naar bakboord/links uitgeweken. Hierdoor vond een aanvaring plaats.

Krachtens het Binnenvaart Politiereglement dienen - bij een tegengestelde koers - beide schepen naar stuurboord uit te wijken. M. is rechtdoor gevaren, E. is echter naar bakboord uitgeweken. Een aanvaring was het gevolg. Er is gelukkig alleen materiële schade.

Mijn zoon was feitelijk bijstander; hij was geen bestuurder ten tijde van het ongeval. Wel heeft zijn boot aanzienlijke schade doordat de te water geraakten bij hem in zijn boot zijn gekomen. Deze is daardoor gaan zinken en o.a. de motor heeft waterschade opgelopen. Van het ander bootje is een drijver lek geraakt.

Vraag: wie is als verantwoordelijke aan te wijzen? Wie draagt de schade? Wat is de positievan mijn - feitelijk als bijstander aanwezige - zoon?
 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

De boot van uw zoon is betrokken geweest bij een aanvaring met een andere boot. De aanvaring is het gevolg van een stuurfout van de andere boot. Beide bestuurders hadden geen vaarbewijs.
 
Het niet hebben van een vaarbewijs maakt voor de aansprakelijkheid niets uit. Uit uw relaas begrijp ik dat eigenlijk beide bestuurders een fout hebben gemaakt. De een doordat hij rechtdoor is gevaren in plaats van naar stuurboord uit te wijken en de ander door naar bakboord uit te wijken in plaats van naar stuurboord.
 
Dit betekent dat naar mijn mening beide bestuurders aansprakelijk voor de ontstane schade. Gezien de leeftijd van de bestuurders zijn de ouders in principe aansprakelijk voor de fouten die hun minderjarige kinderen maken. Mogelijk valt de schade onder de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP).
 
Ik adviseer u een deskundige rechtshulpverlener te raadplegen. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u mogelijk uw zaak bij hen indienen.
 
Varen zonder vaarbewijs is strafbaar en kan een hoge boete tot gevolg hebben.