Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersovertreding onterecht, agent in burger. Is beroepschrift zinvol?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 juli 2019

Ik ontving een boete van CJIB van EUR 249.- voor het overschrijden van een dubbele streep op een landweg.  Ik weet pertinent zeker, dat ik dit niet heb gedaan.  Maar helaas heb ik nog geen dashcam om het te bewijzen.

Foto opgevraagd, maar die is er kennelijk niet, want men verwees mij naar de politie.  Het 1e telefoongesprek met de Politie kwam erop neer, dat ik bezwaar kon aantekenen.  Daarop antwoordde het OM, dat ze geen redenen hebben om te twijfelen aan het woord van de agent.

Nogmaals gevraagd om meer details bij de Politie. Nu blijkt, dat de agent in burger was, in een burgerauto.  En blijkt, dat de agent zelfs beweert, dat ik geprobeerd heb in te halen, waardoor hij moest remmen.  
Dit is echt onmogelijk, omdat ik 8 jaar lang in een 1.8 vermogen auto heb gereden, en sinds 1 maand een 1.4 had.  Nul acceleratie dus.
Hij heeft duidelijk geen bewijs, en ik ook niet.

De TV-serie in de Rechtbank geeft me het idee, dat een burger tegen een agent altijd verliest.  Maar is dit ook zo, als zij kennelijk geen foto hebben?  Een schermafdruk van zijn dashcam vind ik ook goed, maar ik moet toch kunnen checken of dit terecht is?  Het bedrag is iets te hoog om 'zomaar' te betalen om frustratie te voorkomen.

Wat is uw ervaring hiermee?  Heeft het enige kans van slagen, als de politie niet kan bewijzen wat zij beweren?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een boete gekregen wegens het overschrijden van een dubbele streep. U weet zeker dat u dit niet heeft gedaan. U vraagt of bezwaar maken zin heeft.

Een door de politie op ambsteed opgemaakt proces-verbaal geldt als wettig bewijs. Aan dit bewijs wordt op zich grote waarde gehecht. U zal aannemelijk moeten maken dt u inderdaad de overtreding niet hebt begaan. Het lijkt mij dat u met uw huidige auto toch andere verkeersdeelnemers zal kunnen inhalen.  

Wanneer uw bezwaar wordt afgewezen, kunt u nog in beroep gaan bij de rechter. U moet dan de boete betalen, bij wijze van zekerheidstelling. Of hij uw beroep honoreert, kan ik niet zeggen. Wordt u in het gelijk gesteld, dan krijgt u de betaalde zekerheidstelling terug.

Meer over boetes en verkeersovertredingen kunt u lezen op onze website.