Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade met fout geparkeerde auto

Vraag gesteld door J. Terveer op 27 maart 2019

Bij mij in de straat staat regelmatig een auto langs de weg geparkeerd. Deze auto staat binnen 5 meter van een bocht geparkeerd en ook nog eens (bijna) naast een parkeervak die over het algemeen leeg is. Nu vraag ik mij dus af wie er schuldig is als er schade komt met deze auto?

Regelmatig komt het nog wel eens voor dat er 2 auto's aan komen en er dus 1 aan de kant moet. Maar je ziet elkaar pas vrij laat, en het gaat tot nu toe nog telkens goed, maar het gaat een keer ook fout. Wie moet dus de schade dan betalen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Bij u in de buurt staat geregeld een auto fout geparkeerd (binnen een afstand van 5 meter van de hoek van de straat). U vraagt zich af of de eigenaar aansprakelijk is, wanneer er zich door zijn/haar toedoen hierdoor een aanrijding plaats vindt.

Aansprakelijkheid
De eigenaar van de fout geparkeerde auto riskeert wel een boete, maar is civiel rechterlijk niet direct aansprakelijk wanneer er zich ter hoogte van de fout geparkeerde auto een aanrijding voordoet.

Ik raad u aan een briefje onder de ruitenwisser van desbetreffende auto te stoppen, waarin u de eigenaar van de auto wijst op het fout parkeren, evenals het verhinderen van een goede doorstroming van het verkeer. Mocht deze persoon desondanks in herhaling vallen, dan zou u de politie kunnen verzoeken te handhaven.