Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Recron-voorwaarden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 juni 2019

Wij staan op door ons gepachte grond met een eigen stacaravan/chalet op een chaletpark (Lindenhof te Wolfheze) en betalen jaarlijkse gebruikskosten/pacht plus verbruik water/energie.
We worden nu geconfronteerd met een verstopte riool waarbij het er op LIJKT dat de verstopping niet onder onze caravan zit.
Wij stellen u onderstaande vraag eerder dan dat wij naar de pachter gaan, zodat wij beslagen ten ijs komen.

Wie is er überhaupt verantwoordelijk voor de oplossing van verstoppingen? Is dit vergelijkbaar met gemeentelijke voorschriften?
Langs het openbare pad staan lindebomen binnen de door ons gepachte grond, waarbij de pachter altijd heeft gesteld dat deze bomen het eigendom zijn van het park. Mocht het zo zijn dat de verstopping veroorzaakt wordt door wortels van deze bomen wie is er dan verantwoordelijk van het herstel van de riolering?
In de Recron-voorwaarden vind ik over dit probleem niets terug.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft chalet op een recreatiepark (RECRON). De riolering is verstopt. U vraagt zich af voor wiens rekening de ontstoppingskosten komen.

In beginsel is het overnamepunt van de riolering het criterium. Als de verstopping in het gedeelte van de riolering zit vanaf uw chalet tot aan het overnamepunt van de rioleringsstelsel camping, dan komen de kosten voor uw rekening. Blijkt de verstopping na het overnamepunt te zitten, dan komen de kosten voor rekening van de ondernemer.

Begroeting en beplanting
Het klopt inderdaad dat juridisch bezien struiken, heggen, bomen etc door verticale natrekking eigendom is van de eigenaar van de grond waarop deze groeien.

Meer informatie over chalet/stacaravan en uw rechten vindt u op onze website.