Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Naheffingsaanslag tolpoortje Portugal

Vraag gesteld door A. Ellenbroek op 10 juli 2019

Wij zijn in september 2015 in Portugal geweest en hebben aldaar een auto gehuurd. In de auto was een toldetectie aangebracht waarvan ik de gemaakte kosten na het inleveren van de auto aan de balie heb betaald. Gisteren 09-07-2019 kreeg ik een in de Nederlands taal opgestelde Naheffingaanslag op mijn deurmat. Volgens dit schrijven heb ik op 17-09-2015 om 23.12 uur met  huurauto, gekentekend 16-PQ-90 van Euro Parking over een tolweg gereden zonder abonnement of electro admin.  Het verzoek of ik vóór 25-07-2019 het bedrag van € 8.80 wil overmaken naar een SEB bank in Duitsland. Omdat er in de media met regelmaat wordt gewaarschuwd voor fake bekeuringen/naheffingen wil ik eigenlijk niet reageren op deze brief en ook dit geringe bedrag niet betalen.  Mede gezien de tijdsduur tussen deze overtreding en dit bericht dat zomaar na bijna 4 jaar uit de lucht komt vallen. Ik kan na zo'n tijd het kenteken van de huurauto niet meer veriferen, ook niet de trajecten die ik gereden heb en ik heb immers destijds het openstaande tolbedrag die werd vastgelegd door het elektrokastje in de auto, aan de balie betaald.  Kan me voorstellen dat er nog één gering bedrag (van bv de laatste vacantiedag) mogelijk niet is verrekend/inbegrepen, maar daar moet je niet 4 jaar later mee aankomen vind ik. Wat is uw advies in deze zaak ?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een naheffingsaanslag voor het niet betalen van tol in 2015 ontvangen. U vraagt om advies wat te doen.

Kennelijk is inderdaad een bedrag aan tol onbetaald gebleven. Dat u na vier jaar een naheffing krijgt, betekent dat de vordering nog niet is verjaard. In dat geval mogen ze het verschuldigde bedrag vorderen.

U kunt de naheffing betwisten. U moet dan Euro Parking een brief sturen met de reden waarom u de naheffing betwist. U kunt er ook voor kiezen om het bedrag van € 8,80 te betalen. Dan is de zaak afgehandeld. Wanneer u niet betaalt, kan het zijn dat het bedrag met incassokosten wordt verhoogd.

Meer informatie over tolheffing in Portugal kunt u lezen op onze landeninformatie.