Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Getinte zijramen in het buitenland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 juli 2019

Volgens Europese richtlijn 92/22/EEG moeten zijramen voor de b-zuil tenminste 75% of 70% lichtdoorlatend zijn.
In Nederland is het dus blijkbaar geen probleem als de vorderen zijruiten bijvoorbeeld 70% of 80% lichtdoorlatend zijn.
Hoe zit dat in het buitenland? In bijv. Duitsland lijkt het erop dat geen van de ruiten voor de b-zuil getint maag zijn. Hoe zit het dan met de Europese regelgeving als ik met een Nederlandse auto naar Duitsland ga?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt weten hoe het zit met het lichtdoorlatend zijn van autoruiten.
 
Ook in Nederland geldt de Europese richtlijn 92/22/EEG. Als het voertuig wordt toegelaten tot de weg, moet de voorruit minimaal 75% lichtdoorlatend zijn. De zijruiten aan de voorkant moeten minimaal 70% lichtdoorlatend zijn.

De politie controleert auto's met donker getinte ruiten. Daarvoor hebben zij een apparaat dat de lichtdoorlatendheid van autoruiten meet: de tintman. In Nederland krijgt u een proces-verbaal als de lichtdoorlatendheid van de voorruit en/of die van de zijruiten naast de bestuurder minder is dan 55%. Meer informatie hierover kunt u lezen op de website van Rijksoverheid

Of dit laatste ook in Duitsland geldt, is mij niet bekend. In principe is het zo dat als een voertuig in Nederland tot de weg is toegelaten, dit ook in het buitenland zo is. Als u geen risico op een bekeuring wilt lopen, doet u er verstandig aan geen extra coating of folie aan te brengen die de lichtdoorlatendheid verminderd.