Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Failliet of niet

Vraag gesteld door op 7 juli 2019

Deze vraag ligt in het verlengde van deze vraag: Had in september 2018 2 tickets gekocht en betaald voor een vlucht van A. dam naar Toronto. Maatschappij failliet en kreeg mijn geld niet terug van hen zelf maar ook niet van mijn doorlopende reis en annuleringsverzekering. Waarvoor ben je dan wel verzekerd vraag ik mij af! Kan ik "ergens" mijn geld terug krijgen?

Ik zit min of meer in hetzelfde schuitje. Ik heb via Cheaptickets ook tickets voor Jet Airways geboekt. Ook deze zijn geannuleerd wegens hun financiële situatie. Ik heb echter Vliegticketgarantie afgesloten, zodat ik mijn geld terug krijg als de vliegmaatschappij failliet is.

Jet Airways is door de rechter in Nederland failliet verklaard (https://www.ad.nl/economie/indiase-jet-airways-failliet-verklaard-door-nederlandse-rechter~a255f7a1/) dus ik zou recht hebben op teruggave van de reissom. Echter Cheaptickets
houdt vast aan de situatie in India (daar nog niet failliet verklaard)

Onder welk recht valt de vliegtuiggarantie? Onder het Nederlands of het Indiaas recht?
Als het onder het Nederlands recht valt, hoe kan ik dan Cheaptickets zover krijgen om tot restitutie over te gaan?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


U heeft tickets voor Jet Airways geboekt, maar deze zijn geannuleerd wegens financieel onvermogen. Ondanks dat u een vliegticketgarantie heeft afgesloten, weigert Cheaptickets  de reissom terug te geven, omdat Jet Airways in India nog niet failliet zou zijn verklaard. U vraagt zich af onder welk recht de vliegticketverzekering valt.

Welk recht is van toepassing
De vliegticketverzekering  valt onder het Nederlands recht.
 
Failliet
Volgens onze informatie  is Jet Airways ook in India failliet verklaard. 
Dat betekent dat u zich kunt wenden tot Cheaptickets voor restitutie van de reissom nu u een vliegticketgarantie heeft afgesloten.  Cheaptickets zal de claim indienen bij de verzekeringsmaatschappij die deze verzekering voor hen uitvoert.
U kunt ook zelf contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij waar deze vliegticketverzekering is afgesloten.
 

Teruggave Belastingen en toeslagen
Wanneer u geen gebruik maakt van een vlucht, dan kunt u wel een restitutieverzoek indienen voor de toeslagen en belastingen, zoals luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag, brandstoftoeslag en belastingen, welke onderdeel uitmaken van de ticketprijs.
 

Niet failliet
Als er geen sprake zou zijn van faillissement dan zou het hier gaan om een ‘gewone’ annulering  en dan zou u recht hebben op volledige vergoeding of er zou u een alternatieve vlucht zijn aangeboden.
 

Creditcard
Wanneer u de tickets heeft betaald met uw creditcard, dan is de kans aanwezig dat u betaling terug kunt claimen,  wanneer de luchtvaartmaatschappij in staat van faillissement raakt.  Kijk hiervoor naar de toepasselijke algemene voorwaarden  van uw creditcardmaatschappij of neem contact op met uw creditcardmaatschappij.