Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Error in extremis

Vraag gesteld door H. Kruize op 2 juli 2019

Wat is error in extremis volgens de wegenverkeerswet? 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de uitleg van een juridisch begrip in de Wegenverkeerswet, namelijk "error in extremis".

Uw vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Over de uitleg van dit begrip zijn boeken geschreven. Ik kan u dan ook niet zo een definitie geven. Ik kan u wel enig idee geven van wat het begrip inhoudt.

Als er sprake is van een "error in extremis", dan kan dit een uitsluistingsgrond zijn voor aansprakelijkheid door schuld. Zou u in een normale situatie schuldig zijn, dan kan in het geval van een "error in extremis" de schuld u niet meer worden toegerekend. Een uitleg die wordt gegeven is dat "in een kritieke situatie op de fout van een ander wordt gereageerd op een wijze die in een rustigere situatie anders was geweest". Denk bijvoorbeeld aan een reactie op een noodgeval/situatie. Daarbij kan iemand, hoe begrijpelijk ook, iets doen dat in een normale situatie aansprakelijkheid zou opleveren. En is dat dan verwijtbaar en toe te rekenen? Is het verwijtbaar dat iemand verkeerd reageert in een kritieke situatie? Is er dan sprake van schuld?

De noodsituatie kan invloed hebben op de vraag of er sprake is van schuld als duidelijk is dat in een gewone situatie anders was gehandeld. De situatie, de reactie en de andere mogelijkheden die voorhanden waren spelen hierbij allemaal een rol. Elke situatie is dus weer anders.

Ik hoop dat u hier verder mee kunt.