Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Eenpersoonstoeslag

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 juli 2019

Bestaat er een limiet op de hoogte van de eenpersoonstoeslag? Als alleen reizende betaal je altijd een eenpersoonstoeslag. Als je de advertenties leest van reisaanbieders en hotelarrangementen staat die toeslag altijd bij de kleine lettertjes. Deze toeslag varieert van 0% tot wel 100%. Je moet dan zo'n arrangement gewoon voor 2 personen betalen. dat betekent dat je dan ook 2x voor het ontbijt en 2x voor het diner betaald. Dat gaat wel erg ver. Bij georganiseerde reizen betaal je vaak 75% procent meer. Er zijn ook arrangementen (niet veel) waar je 0% toeslag betaalt. Hoe kan het dat daar zoveel verschil in zit? Die extreem hoge toeslagen beletten mij om zo'n reis te boeken, want waarom zou ik voor 2 personen gaan betalen?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U vraagt of er een limiet is gesteld aan het in rekening brengen van een eenpersoonstoeslag.
 
Nee, er is geen limiet. Het staat de hotelier in principe vrij de prijs te vragen voor een kamer die hij wil. Er is geen wet of richtlijn die maximum tarieven voor hotelkamers vaststelt. Bij gebruik van een tweepersoonskamer door één persoon mag de hotelier voor deze kamer een toeslag in rekening brengen, omdat hij over het algemeen dezelfde (schoonmaak)kosten heeft als bij een tweepersoonskamer. Daarnaast geeft één persoon minder uit in het hotel dan twee personen.
 
Doorgaans geldt de toeslag alleen voor het gebruik van de kamer en niet voor het ontbijt en/of diner.
 
Ik kan mij voorstellen dat het op u klantonvriendelijk voorkomt. U kunt de hoteleigenaar laten weten dat u de eenpersoonstoeslag klantonvriendelijk vindt. Dan weten zij wat hun gasten bezig houdt.