Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Delen van persoonlijke gegevens

Vraag gesteld door H. Kerkhof op 5 juli 2019

Wij hebben een vakantiehuis geboekt via Home Away in Portugal. De eigenaar vraagt ons om de volgende gegevens toe te sturen van alle reizigers boven de 18 jaar: Volledig naam, geboortedatum en paspoortnummers. Dit zou in Portugal verplicht zijn voor "rentals" (verhuurders denk ik) om te registreren voor aankomst in Portugal. Vraag: Is dit inderdaad verplicht en kan het kwaad om deze informatie te delen in verband met mogelijk misbruik van deze gegevens?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een vakantiehuis in Portugal geboekt via Home Away. De eigenaar vraagt u om de volgende gegevens toe te sturen van alle reizigers boven de 18 jaar: Volledig naam, geboortedatum en paspoortnummers. U vraagt of dit inderdaad verplicht is in verband met registratie van de huurders. En of het kwaad kan gelet op eventueel misbruik.  

Accommodatieverschaffers zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land. Maar meestal zijn dit naam, woonplaats, type en nummer van het identiteitsbewijs (bijv. paspoort) en aankomst- en vertrekdag. Het is niet nodig het Burgerservicenummer (BSN) te geven. Dit nummer in combinatie met je pasfoto is fraudegevoelig.

De door de verhuurder gevraagde gegevens kunt u dus gerust afgeven.

Meer informatie over het afgegeven van het identiteitsbewijs vindt u op onze website.