Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Contract met 'vakantieoppas'

Vraag gesteld door op 4 juli 2019

Wij gaan binnenkort op vakantie. Als wij weg zijn, zal iemand in onze woning verblijven om op ons huisdier en de woning te passen.
Voor het geval er tijdens het verblijf van de 'vakantieoppas' iets kapot gaat of stuk gemaakt wordt (bijv. apparatuur), zouden we graag een soort contract willen opstellen. We denken, dat dit nodig is om te kunnen aantonen waarom de betreffende persoon in ons huis verbleef, zodat de schade door de aansprakelijkheidsverzekering van de  'vakantieoppas' of onze eigen inboedelverzekering vergoed zal worden.
Ik kan hier nergens informatie over vinden en heb het ook bij onze eigen verzekeraar opgevraagd. Helaas zonder antwoord.
Is zo een contract nodig? Zo ja, welke gegevens zouden in het contract moeten staan? Zijn hier voorbeelden voor?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U gaat op vakantie en laat iemand op uw huis en huisdieren passen. U vraagt wat u kunt doen in geval van schade door degene die op uw huis past.


U vraagt onder meer of u een contract zou moeten opstellen. U zou inderdaad enkele zaken vooraf kunt vastleggen, zoals bijvoorbeeld wat de verantwoordelijkheid is van degene die op het huis past en welk gebruik deze persoon van uw huis mag maken. Mogen er bijvoorbeeld bezoekers komen? Waar mag wel of niet gebruik van worden gemaakt?  En wat is precies de verzorging van uw huisdier.

Ook is het goed om na te gaan of deze persoon een AVP heeft, een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Er kan natuurlijk altijd iets stuk gaan, bijvoorbeeld door slijtage of ouderdom. Dat zou ook kunnen als u zelf de apparatuur gebruikt. Mocht er toch een schade zijn waarvoor deze persoon daadwerkelijk aansprakelijk is, dan kan AVP de schade dekken. Checkt u ook uw eigen verzekeringen en de voorwaarden hiervan.
Zet gemaakte afspraken vervolgens samen op papier. Een contract is vormvrij, dus ook simpele afspraken zijn voldoende. Wij hebben geen standaard contract voor een dergelijke dienst.