Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete onder invloed fietsen in Spanje

Vraag gesteld door op 3 juli 2019

Vorige week heb ik in Barcelona van de gemeentepolitie (Guardia Urbana) een torenhoge boete (1000€) ontvangen voor het fietsen onder invloed van alcohol. Nu staan er verder geen/weinig persoonlijke gegevens op de bekeuring; is er een fout gemaakt met mijn rijbewijsnummer en heb ik niet getekend voor de blaastest. Alleen mijn naam staat er juist op; maar er zijn natuurlijk meerdere mensen met dezelfde naam in Nederland. Op de bekeuring zelf staat dat als ik binnen 20 dagen betaal, de boete €500 is, in plaats van 1000€. Hoe groot achten jullie de kans dat die boete van de daadwerkelijk via CJIB thuiskomt; gezien er alleen mijn naam en een foutief rijbewijsnummer op de bekeuring staat? Mocht ik gaan afwachten en de boete alsnog binnenkomen via CJIB; dan is de kans natuurlijk groot dat de termijn inmiddels verstreken is en de boete op €1000 vast staat.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent in Spanje beboet voor het fietsen onder invloed. De boete bedraagt €  1.000,-. Indien de boete binnen 20 dagen wordt voldaan, dan betaalt u het gereduceerde tarief (50%). U vraagt zich af wat de mogelijke gevolgen zullen zijn, indien u de boete onbetaald zou laten. Op de bekeuring staat maar een beperkt aantal persoonsgegevens en men blijkt het rijbewijsnummer niet correct te hebben genoteerd.

Bij beantwoording van de vraag ga ik ervan uit dat u een aankondiging van een beschikking heeft ontvangen, waarop de beperkte persoonsgegevens en incorrecte paspoortnummer staat vermeld.

Normaliter zou u de beschikking per omgaande tegemoet kunnen zien. U krijgt in beginsel nog altijd de mogelijkheid het gereduceerde boetebedrag binnen de gestelde termijn. Vraag is echter of u ooit de beschikking zal ontvangen, nu de Spaanse autoriteiten slechts over een beperkt aantal persoonsgegevens van u beschikt en het rijbewijsnummer onjuist is overgenomen....

CJIB
Stel dat het de Spaanse autoriteiten er wel in slagen uw gegevens te achterhalen, en u laat de boete vervolgens onbetaald. De Spaanse autoriteiten kunnen dan de hulp van het CJIB inroepen om betaling af te dwingen. Nadeel voor de Spaanse autoriteiten is in dat geval, dat het door het CJIB geinde boetebedrag in de staatskas van Nederland verdwijnt.

Meer informatie over boetes uit Spanje vindt u op onze website.