Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afsleepregeling Dortmund

Vraag gesteld door T. van der Waal op 7 juli 2019

Goedemiddag,
Vanochtend hebben wij in de rijrichting van de Florianstrasse geparkeerd in een parkeervak in Dortmund. Hier stonden geen borden dat je hier niet mocht parkeren. Aan de andere kant van de weg parkeerden auto's half op de stoep/half op de weg.
Vanmiddag bleek ons parkeervak leeg. Ineens stonden er tijdelijke borden dat je niet mocht parkeren. Er stond geen bord met wegsleepregeling van kracht. De auto's aan de andere kant van de weg stonden er nog steeds en alle andere parkeervakken stonden ook gewoon vol met auto's. 


Vervolgens moesten we een taxi nemen om onze auto op te halen. Zij rekenden €280,- wegsleepkosten, €76,- administratiekosten en €15,- "verwarngeld". Totaal €371,-. Ook is er schade aan de voorkant en achterkant van de auto. Het afsleepbedrijf gaf aan dat dat niet mogelijk was want ze kwamen niet aan de achterkant en aan de voorkant enkel onder de voorbanden. Maar de auto stond met de neus richting de muur geparkeerd waardoor ze het laatste stuk moeten hebben duwen anders is het ons inziens niet mogelijk om de auto zo te parkeren. Wat kunnen we hiermee? Is het gerechtigd dat als er geen wegsleepbord aanwezig is en je in een parkeervak staat, dat je wordt weggesleept uit het parkeervak?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft uw auto geparkeerd op een parkeerplaats, waar het kennelijk toegestaan was om te parkeren. Toen u terugkwam was uw auto weggesleept. U vraagt of dat mag. Er stond geen bord dat een wegsleepregeling van toepassing was.

Het is mij onduidelijk waarom uw auto is weggesleept. Het kan zijn dat u toch op een plek heeft geparkeerd waar dat verboden was of waar dat hinder of gevaar voor het verkeer opleverde. De precieze reden waarom uw auto is weggesleept zal staan in de papieren die u heeft gekregen, waarmee u uw auto heeft kunnen ophalen. 

In Duitsland is het zo dat aan de linkerkant van de weg niet mag worden geparkeerd, ook niet in parkeervakken. Dat wil zeggen dat alleen in de rijrichting mag worden geparkeerd. Dit is alleen anders als het een weg met éénrichtingsverkeer is. 

In het algemeen hoeft er niet te worden aangegeven dat een wegsleepregeling van toepassing is. Doorgaans zal in de wet of in een plaatselijke verordening staan in welke gevallen auto's mogen worden weggesleept. Wanneer een wegsleepregeling van kracht is, kan een bord 'wegsleepregeling van toepassing' als extra waarschuwing worden geplaatst. Voor zover ik heb kunnen nagaan is voor plaatsing van zo'n bord geen verplichting.

Voor wat betreft de schade die aan uw auto is toegebracht. U kunt een claim ter vergoeding van de schade bij het afsleepbedrijf indienen. U moet dan echter wel aantonen dat de schade door dit bedrijf is toegebracht.