Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid autoschade Duitsland

Vraag gesteld door op 8 juli 2019

Ik was betrokken bij een kettingbotsing in een file op de A7 in Duitsland. Hierbij waren drie auto's betrokken en ik was de voorste. Auto 1 reed mijn achterbuurman (auto 2) aan en die werd met geweld op mijn bumper geduwd (auto 3). Gevolg schade aan de achterkant van ca. 2000 euro. Deze schade wil ik verhalen op de verantwoordelijke Duitse automobilist. Wie moet ik aanspreken auto 1 of auto 2? Van het voorval is proces verbaal opgemaakt door de politie.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U was betrokken bij een kettingbotsing van drie auto's in Duitsland. U reed in de eerste auto. U vraagt of welke auto u moet aanspreken voor uw schade.

Doorgaans wordt de bestuurder van de auto die bij u achterop rijdt, aangesproken. Maar, wanneer er sprake is van een kettingbotsing kan er een andere regeling gelden. In dit geval, zou ik beide andere bestuurders die bij de botsing betrokken waren aanspreken. U kunt op de website van het Nederlands Bureau de gegevens van de betrokken autoverzekeraars opvragen. U kunt met de vertegenwoordiger van de betrokken buitenlandse verzekeraar(s) in Nederland corresponderen. 

Wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u uw zaak bij die verzekeraar indienen. Vaak biedt een autoverzekering ook dekking voor rechtsbijstand. Heeft u geen rechtsbijstandverzekering dat zal u een advocaat moeten inschakelen als u hulp wilt bij het verhalen van uw schade te verhalen.

Op onze website kunt u meer lezen over een aanrijding in het buitenland.