Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

VW California importeren; bpm-vraag

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 juni 2019

Ik wil een VW California camper importeren. Vlgs de prijslijst in Nederland betaal je bij nieuw kopen in Nederland circa euro 14.000 boven op de netto cataloguswaarde van circa euro 58.000. Als ik het goed  begrijp is de basis bij invoer echter NCP x euro 37,7% = in mijn geval euro 22.000 (minus de afschrijving). Hoe kan de basis nu hoger zijn dan de oorspronkelijke BPM?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Voor het bepalen  van de verschuldigde BPM bij import heeft u het historische bruto BPM-bedrag nodig. Dit bedrag kunt u berekenen via de "Tarievenlijst BPM" op de site van de belastingdienst;

Alle geldende tarieven (of regimes) hebben een begin- en een eindatum. U mag ieder regime kiezen als het maar van toepassing was na het bouwjaar van de auto of camper. Voor campers is inderdaad al geruime tijd 37,7 % van de Netto Catalogusprijs (NCP) van toepassing. Echter voor de BPM van een camper mag je uitgaan van de netto catalogusprijs van een bestelbus met een gelijke wielbasis aan die van de camper. Accessoires die af-fabriek in het rijdend gedeelte zitten horen bij de auto en dien je dus mee te nemen in de NCP. Opties die later zijn ingebouwd of die onderdeel zijn van het campergedeelte hoef je niet mee te rekenen.

In de Nederlandse prijslijst is het BPM bedrag bepaald op basis van de NCP van de onderliggende bestelauto. De NCP op de prijslijst is echter van de (complete) camper zelf. Er is dus wel degelijk eenzelfde 37,7 % toegepast alleen niet van dezelfde NCP.