Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Umweltzone Berlijn met oldtimer

Vraag gesteld door Joost Ingen-Housz op 19 juni 2019

Mag ik de 'umweltzone' van (bijvoorbeeld) Berlijn in met mijn volkswagen golf II benzine auto met eerste toelating 1985?

Op internet vind ik zaken als dat dit slechts mag als ik een blauw nummerbord heb (https://www.oldtimernieuws.nl/2012/06/10/nederlandse-oldtimers-en-duitse-umweltzones/), wat niet het geval is. Ergens anders lees ik dat de datum eerste toelating vóór 1978 moet zijn (https://www.nkc.nl/advies/wetgeving/milieu/?fromsso=1).

Al met al weet ik het niet. Ik kijk uit naar uw antwoord!

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U wilt weten of u de 'Umweltzone' van (bijvoorbeeld) Berlijn in mag  met uw Volkswagen golf II benzine auto met eerste toelating 1985.

Er zijn drie kleuren stickers: groen, geel en rood. De kleur die wordt toegekend aan het voertuig, is afhankelijk van de uitstoot. De toekenning geschiedt aan de hand van het kenteken. De gele sticker is alleen nog geldig in Neu-Ulm, de rode sticker is inmiddels in de praktijk in onbruik geraakt en wordt in geen enkele milieuzone meer toegelaten. In het algemeen geldt, dat dieselvoertuigen van voor 2001 en benzinevoertuigen van voor 1993 niet meer worden toegelaten in de milieuzones.

Aan de hand van het kenteken van uw auto kunt u controleren of dat inderdaad het geval is. Dit kan via de website van de ANWB. De milieusticker is daarnaast verkrijgbaar bij de meeste Nederlandse GWK wisselkantoren of in Duitsland bij garages, gemeenten en TÜV-keuringsstations.

Meer informatie over de milieusticker in Duitsland vindt u op onze landeninformatie Duitsland.