Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opsturen rijbewijs Duitsland

Vraag gesteld door glasMarjo op 18 augustus 2016

ivm een rijontzegging van een maand moet mijn rijbewijs opgestuurd gaan worden. Hoe zit dat dan met het rijden tot dit retour is en hoe lang duurt dit? Zijn er nog andere manieren om dat in te laten gaan?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U geeft aan dat u uw rijbewijs moet opsturen naar Duitsland in verband met een rijontzegging van een maand.

Opsturen rijbewijs
We hebben van andere leden vernomen dat het rijbewijs per omgaande weer terug gestuurd wordt. Er wordt in Duitsland een sticker op het rijbewijs geplakt waarop staat van wanneer tot wanneer u in Duitsland niet mag rijden.

Andere mogelijkheden
Vaak zijn er ook andere mogelijkheden in plaats van het opsturen van het rijbewijs. Denk daarbij aan een kopie of scan of het langs gaan bij een grenskantoor. Dit verschilt echter per district. Neem daarom contact op met de instantie die u de rijontzegging heeft opgelegd voor de mogelijkheden.

Rijden in Nederland
U bent niet bevoegd te rijden in Duitsland. U verliest niet uw rijbevoegdheid voor het rijden in Nederland. Als u het rijbewijs opstuurt dan kunt u, bij controle in Nederland, geen geldig rijbewijs tonen. Het niet kunnen tonen van een geldig rijbewijs kan een boete opleveren.

Meer informatie over Duitse boetes vindt u op onze website.***

Reactie van K87:

Hoe zit het met de vele berichten die op het web te vinden zijn met betrekking tot het feit dat je je rijbewijs niet zomaar op mag sturen volgens onze eigen wetten?

En zit er een waarheid achter de argumenten dat je als EU-burger altijd mag eisen dat je aangeschreven wordt in je eigen moedertaal?***

Reactie van Cathy Lutgert:

U vraagt hoe het zit met het opsturen van het rijbewijs en of u altijd mag eisen dat u aangeschreven wordt in uw eigen moedertaal.

Uw rijbewijs is rijkseigendom. Dit mag wel afgegeven worden aan buitenlandse bevoegde autoriteiten. De Duitse autoriteiten kan 3 dingen doen met uw ingenomen rijbewijs:

  • Het rijbewijs meteen terugsturen naar de RDW. De RDW stuurt het rijbewijs door naar de gemeente waar het rijbewijs is geregistreerd.
  • Het ingenomen rijbewijs vasthouden tot de rijontzegging is opgeheven en daarna terugsturen naar de RDW.
  • Het rijbewijs naar uw eigen adres terug sturen. Vaak zit er dan een sticker op uw rijbewijs met daarom een aanduiding van de duur van de rijontzegging.

Wij adviseren leden contact op te nemen met de Duitse autoriteiten als zij hun rijbewijs moeten opsturen. Sommige kantons gaan ook akkoord met een kopie of scan van het rijbewijs.

Er is geen algemene regel die landen verplicht voor alle verkeersovertredingen de bekeuring te vertalen in een voor u begrijpelijke taal. Wel geldt er voor een aantal ernstige overtredingen EU-wetgeving die bepaalt dat de bekeuring moet worden vergezeld van extra informatie in de taal van het land waar het voertuig is geregistreerd. Dit geldt echter niet voor alle overtredingen.

U zou de instantie van wie u de boete heeft ontvangen om een vertaling kunnen vragen. Als u begrijpt voor welke overtreding u een boete heeft ontvangen, en u de overtreding niet betwist, is ons advies om de boete toch te betalen. U loopt namelijk het risico dat de boete verhoogd wordt wegens het verstrijken van termijnen. En verder blijft de boete openstaan in het land waar u deze hebt gekregen. Gaat u terug naar dat land, dan moet u de boete alsnog betalen. Bijvoorbeeld bij controle door de politie of aan een tolweg.***

Reactie van FAHRUDIN:

Goede avond weet iemand hoe kan ik stickertje van me rijbewijs verwijderden***

Reactie van FAHRUDIN:

Ik heb rijontzegging een maand in deutchland ik heb mijn rijbewijs netjes gestuurd naar duitchland binnen een week hebben ze mijn rijbewijs terug gestuurd nu ik heb soort stickertje op me rijbewijs mijn vraag is hoe kan ik die sticker verdwijderen van me rijbewijs***

Reactie van joVe52:

Mogelijk kun je de sticker op je rijbewijs verwijderen door er met een haarfohn overheen te gaan. Door de warmte laat de sticker los en kun je hem verwijderen. Mogelijk kan er een plaklaagje achter blijven en dit is weer te verwijderen met stickeroplosser. Ook handig voor die plastic kabelgootjes.