Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe auto Opel Crossland X blijft naar rechts trekken

Vraag gesteld door A. Monster op 11 juni 2019

Ik heb in jan. 2019 een nieuwe auto gekocht bij Opel Harderwijk. Na korte tijd bleek dat hij naar rechts trekt. Ze hebben bij Opel diverse dingen zelf gedaan (uitlijnen ed.) maar hij blijft naar rechts trekken. Laats hebben ze de vering gefotografeerd en gecontroleerd. Bij de garage in Harderwijk zijn er 4 auto's die dit probleem hebben. Ik krijg antwoorden als "Opel is er mee bezig". Opel Nederland (wellicht Opel Duisland ook) is er nu al 4 maanden mee bezig. Het is mij een aantal keren overkomen dat ik op plotseling in de berm van de weg zat. Je moet het stuur extreem goed vast houden. Hoe harder je rijdt hoe erger het naar rechts trekken gaat. Ik vind de situatie levensgevaarlijk. Ik durf geen grote afstanden meer te rijden. Oplossingen van Opel duren me te lang. Ik wil nu een nieuwe auto of mijn aanschafbedrag terug. Wat zijn mijn juridische mogelijkheden?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In januari 2019 is uw nieuwe gekochte Opel Crossland X afgeleverd. Vanaf de eerste dag trekt de auto naar rechts, hetgeen al tot gevaarlijke verkeerssituaties heeft geleid. De dealer heeft in de afgelopen maanden veelvuldig gepoogd het euvel te verhelpen, echter tevergeefs. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Bij de beantwoording van uw vraag vertrouw ik er op, dat de dealer tevens de navolgende herstelpogingen heeft verricht:
- wielbasis en spoorbreedte opmeten;
- vierkant uitlijnen;
- andere set wielen;
- stuurbekrachtiging (nulstand/lekkage?).

Non-conformiteit art 7:17 BW
Als ook bovengenoemde herstelpogingen zijn uitgevoerd, dan heeft het er alle schijn van, dat het probleem terug te leiden is tot de constructie van deze auto. In dat geval is de auto ondeugdelijk en niet geschikt voor normaal gebruik. De auto voldoet derhalve niet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst.

Nu uw dealer (verkoper) er tot op heden niet in geslaagd is het gebrek te verhelpen, maakt dat herstel niet langer een optie is. U kunt als consument thans levering van een nieuwe auto eisen (zonder gebruiksvergoeding). Een tweede optie die u toekomt is ontbinding van de koopovereenkomst.

Adviseer u om een gesprek met de bedrijfsleider aan te vragen, teneinde uw eis op tafel te leggen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.