Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koopovereenkomst of factuur wie is eigenaar

Vraag gesteld door op 24 juni 2019

Ik heb samen met mijn vriend een auto gekocht. Ik ga nu de factuur voldoen, maar ik heb hem de koopovereenkomst laten tekenen (hij zei nog wel wil jij niet tekenen) en de auto laat ik op zijn naam zetten. Aangezien we alles samen doen is dit verder ok. Maar eigenlijk koop ik nu de auto, wie is dan de eigenaar? Had ik zelf de koopovereenkomst moeten tekenen? Of is het bewijs van betalen ook doorslaggevend? We hebben hier nog een origineel exemplaar zonder handtekening van 1 van ons de autodealers heeft dus het exemplaar met zijn handtekening. Alvast bedankt voor een reactie.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft samen met uw vriend een auto gekocht. De koopovereenkomst is door uw vriend ondertekend. Het kenteken is op naam van uw vriend gezet. U heeft echter de auto betaald. U vraagt zich nu af wie de eigenaar is van de auto.

Koopovereenkomst
Juridisch bezien is uw vriend eigenaar van de auto geworden door zijn handtekening, welke onder de koopovereenkomst prijkt.

Kentekenbewijs
Naam die op kentekenbewijs vermeld staat geeft een vermoeden van eigendom aan, maar het kan voorkomen, dat het eigendom in handen is van een andere persoon.

Betaling auto
Door betaling van de factuur maakt u nog geen eigenaar van de auto. Om het eigendom van de auto te verkrijgen, kunt u een onderhandse akte opstellen, waarin u een en ander uiteenzet en waarin u stelt het eigendom van de auto bij u ligt.

Tenaamstellingscode
Voorts zou u de tenaamstellingscode bij u kunnen houden. Zonder deze code kan de auto niet op een andere naam kunnen worden gesteld cq niet verkocht kunnen worden. Al is het voor de houder van het kenteken vrij eenvoudig een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen bij de RDW.