Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk trekhaak

Vraag gesteld door W. Eikelboom op 14 mei 2019

Mijn kogeldruk op de trekhaak van een B-Max bedraagt 50 Kg. Een fietsendrager + 2 electrische fietsen ex accu zal al snel richting de 60 kg gaan als het niet meer is. Op zich kan de trekhaak dit m.i. gemakkelijk aan. Echter ingeval van een crash met een tegenpartij die schade claimt hoe reageert een (de) Verzekeringsmaatschappij hierop. Risico?
Ik weet haast wel zeker dat ik niet de enige ben met dit probleem wellicht het merendeel van  fietsers met vervoer per auto!!!
Ik heb de vraag van 25 mei 2018 Kogeldruk gelezen maar vind het antwoord voor mij niet afdoende. Iets voor een artikel in de Kampioen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

De kogeldruk op de trekhaak van uw Ford B-Max bedraagt 50 kg. Als er 2 e-bikes op vervoerd worden, exclusief accu, zal dat het gewicht zeker overschrijden.  U vraagt zich af hoe de verzekeraar hierop zal reageren in het geval van een aanrijding.

Zoals u terecht opmerkt,  bent u niet de enige die met dit soort vragen zit.  Op het expert platform komen over de kogeldruk in combinatie met de fietsdrager veel vragen binnen.  En dan gaat het met name over een hogere kogeldruk op de trekhaak dan is toegestaan.
 De maximale kogeldruk volgens opgave van de autofabrikant is van oorsprong gerelateerd aan het mogen trekken van een aanhanger/caravan,  met betrekking tot de stabiliteit en de veiligheid van de combinatie.  Een te hoge kogeldruk kan teveel invloed uitoefenen op het trekkend voertuig, met ook nog de massa van de aanhanger die van invloed is.
Een fietsdrager is feitelijk een bagagedrager en het lijkt ons dan ook redelijk wanneer daar een andere maximale kogeldruk  voor geldt, mits uiteraard verantwoord. Toyota bijvoorbeeld, heeft dat kennelijk ingezien want daar wordt het onderscheid soms al gemaakt.

Om op uw vraag over wat de verzekeraar doet, terug te komen:
Een verzekeraar zal hier alleen gevolgen voor u aan verbinden als aantoonbaar is dat de aanrijding is te wijten aan de te hoge kogeldruk.  Die kans is niet erg groot.