Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Keren op de weg bij onderbroken midden streep

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 juni 2019

Op de N590 ter hoogte van de Cauberg is een doorgetrokken midden streep een aantal keer onderbroken ter hoogte van de inrit naar de Camping de Cauberg. Aan deze weg zijn er ook parkeervakken. Deze parkeervakken staan gelijk aan de inrit van de camping.

Mag er ter hoogte van de inrit waar de strepen niet zijn doorgetrokken ook gekeerd worden op de weg vanuit het parkeervak?

https://mapstreetview.com/#ua19s_3gpav_1j.2_-qd32

Met streetview kunt u zien welk punt er wordt bedoeld. Er staan een aantal onderbroken strepen. Vanuit het parkeervak draaien bij de onderbroken midden streep bij de ingang camping zodat de auto richting Maastricht staat er daar heen gereden kan worden.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of het op een N-weg toegestaan is te keren bij een middenstreep op de weg, welke ter hoogte van een in-/uitrit onderbroken is.
 
Bedoeling wegbeheerder
Gelet op de inrichting van de weg zal de wegbeheerder de onderbroken belijning louter hebben toegepast, teneinde de in-/uitrit van de camping te kunnen bereiken. Nu er op dit specifieke punt geen verbodsbord is aangebracht om keren op de weg te verbieden, is keren derhalve geoorloofd.
 
Veiligheid
Vraag is wel of je als bestuurder er wel verstandig aan doet op deze plek het voertuig te keren. Een en ander kan leiden tot een gevaarlijke situatie voor zowel de bestuurder (en inzittenden) als tegemoetkomend verkeer. Wanneer door het keren ernstige hinder of gevaarzetting ontstaat voor het overige verkeer, zou een verbalisant hiervoor een boete kunnen uitschrijven op grond van art 5 WVW.