Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In Italië foutief en te veel tol afgeschreven

Vraag gesteld door A. Otten op 3 juni 2019

Met de camper onderweg; op 24 mei de tolweg A4 vanaf Torino verlaten bij Biandrate. Op 25 mei de reis vervolgd vanaf dezelfde plaats en opnieuw een tolticket uit de automaat genomen. Bij Rovato de tolweg willen verlaten. Bij het verlaten werd het ticket bij herhaling geweigerd zodat de slagboom gesloten bleef. Via de noodknop contact gezocht, dit kon alleen in het Italiaans, wat ik niet machtig ben. Herhaaldelijk in het Engels gezegd dat ik met mijn (ANWB VISA) creditcard wilde betalen. Na een aantal pogingen werd mijn creditcard geaccepteerd en een bedrag afgeschreven; de slagboom ging open.
Het tolticket, van toepassing voor het traject Torino - Trieste, dat normaal wordt ingenomen heb ik nog. Bij het raadplegen van mijn afschrijvingen een paar dagen later, bleek dat er een bedrag van € 27,80 was afgeschreven met de melding dat ik van Pisa Nord was vertrokken. Het is daar vast heel mooi maar ik was daar die dag niet.
Op het betwistingsformulier van ICS is geen van de vier mogelijke keuzes van toepassing. Bovendien is er voor mij geen mogelijkheid om met de betreffende beheerder van de tolweg contact op te nemen.
Wat ik verwacht is, dat de ANWB met haar buitenlandse contacten,voor dit lid (sinds 1966) een en ander zal rechtzetten.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Op een tolweg in Italië is er meer tol in rekening gebracht dan was verschuldigd. U vraagt zich af hoe of u het teveel betaalde tol kunt terugvorderen.
 
Tolinstantie
In eerste instantie kunt u de tolinstantie per e-mail verzoeken het teveel betaalde tol aan u te crediteren. Overleg eventueel beschikbare bewijzen of wijs hen op hun eigen camerabeelden. Overleg een kopie van uw kentekenbewijs en vermeld uw IBAN en BIC/Swift.
 
Betwiste betaling
Mocht de tolinstantie niet reageren of uw verzoek niet honoreren, dan kunt u via uw ANWB Visa creditcard een gedeelte van de betaling betwisten.
 
ECC
Andere mogelijkheid is om een hulpverzoek in te dienen bij het Europees Consumenten Centrum voor grensoverschrijdende consumentengeschillen. Aan deze dienstverlening zijn geen kosten door u verschuldigd.
 
ANWB lidmaatschap
Op grond van uw lidmaatschap kunnen wij u geen rechtsbijstand verlenen. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft die dekking biedt, raad ik u aan deze in te schakelen.