Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gekochte caravan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 mei 2019

In 2017 heb ik een nieuwe caravan gekocht bij Kip Hoogeveen. Het bouwjaar was volgens de advertentie 2015. De caravan werd aangeboden voor  €17.500,-, de oorspronkelijke nieuwprijs was €25.000,-. Inclusief mover en luifel was de aanschafprijs voor mij €20.000,-. Begin dit jaar kwam ik er achter dat het bouwjaar niet 2015 is maar 2012. Dit heb ik op 24 feb. jl. kenbaar gemaakt bij Kip en gevraagd of dit juist is en zo ja om een regeling te treffen.

Nu na veel heen en weer gemail en gebel heb ik nu het volgende voorstel gekregen:
a. Het verstrekken van een brief waarin is aangegeven dat de caravan het bouwjaar 2012 heeft maar pas in 2017 als nieuw aan mij is verkocht. b. Een compensatie van € 1000,- als "tegemoetkoming".
c. Een terugkoop mogelijkheid voor € 13.000,-
Dit laatste vind ik absurd gezien het feit dat dezelfde caravans voor € 16.000,- of meer aangeboden worden.
Volgens mij is de tegemoetkoming van €1.000,- veel te laag, want de afschrijving is volgens mij over 3 jaar veel meer.

Graag uw advies hoe ik dit verder moet afhandelen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in 2017 bij Kip Caravans te Hoogeveen een nieuwe caravan (bouwjaar 2015) gekocht met een flinke korting. Begin dit jaar bent u erachter gekomen (kentekenregister RDW) dat de Datum Eerste Toelating (DET) niet 2015, doch 2012 betreft. KIP  Caravans geeft de fout toe en biedt nu een compensatie van € 1.000,- aan. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Vooropgesteld is bij caravans - anders dan bij bijv. auto's - het modeljaar meer relevant, dan het bouwjaar.

Non-conformiteit art 7:17 BW
Nu de verkoper toegeeft dat zij bij de verkoop ten onrechte uitgegaan zijn van bouwjaar 2015, waar dit 2012 had moeten zijn, maakt dat u een caravan geleverd heeft gekregen, welke niet aan de specificaties ex aequo aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst voldoet.

Op grond van art 7:22 lid 1 sub 2 BW recht op een prijsvermindering, welke evenredig is met de afwijking. De door Kip aangeboden compensatie van € 1.000,- is dan niet toereikend.

Dwaling art 6:228 BW
Naast een beroep op non-conformiteit kunt u zich eveneens beroepen op dwaling, nu u bij de koop van de caravan door de verkoper onjuist bent geïnformeerd ter zake het bouwjaar. Als u uitgaande van de juiste informatie (DET 2012) niet tot koop zou zijn overgegaan, dan wel de caravan niet voor deze prijs hebben gekocht, is er sprake van dwaling.

Op grond van dwaling kunt u de koop vernietigen, waarbij u de caravan terug levert aan de verkoper, en de verkoper u de aankoopprijs terug betaalt. Andere remedie waar u voor zou kunnen kiezen is om de koop gedeeltelijk te vernietigen, waarbij de verkoper is gehouden u te compenseren voor het feit dat de caravan drie jaar ouder is, dan bij de koopovereenkomst was voorgespiegeld.

Rechtsbijstand
Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel deze dan in, wanneer u met de verkoper niet tot overeenstemming komt.

Geschillencommissie
Geschillen met een BOVAG aangesloten caravanbedrijf kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie.

Meer informatie over klachten na aankoop of dwaling bij aankoop vindt u op onze website.