Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fiets Bosch accu

Vraag gesteld door R.W. Batenburg op 20 mei 2019

April 2016 kochten wij een Pegasus Ravenna electrische fiets bij dealer Roerade te Rotterdam. Goed voorbereid en voorlichting van de dealer zijn wij tot deze aankoop gekomen.
Eén week voordat hij 3 jaar zou worden konden wij de accu niet meer opladen.
Alle aansluitingen nagelopen echter zonder succes. Zijn naar dealer gegaan en heeft hem getest met als resultaat dat deze dood was.
Hij heeft contact met Bosch gehad met als resultaat dat de garantie buiten de termijn van twee jaar was en dus vette pech.
Roerade kwam met twee voorstellen de leenaccu
konden wij tegen betaling van € 200,-- kopen echter zonder garantie of een nieuwe ad € 500,-- i.p.v.  € 600,--  Wij vonden de voorstellen erg mager. Stel dat wij na 2 of 3 jaar weer een accu moeten hebben dan houdt dat in dat wij weer     € 500,-- kwijt zijn aan een accu. Het onbezorgd fietsen wordt dan wel erg duur.
Dit is ook voorgelegd aan ZEG en Pegasus Duitsland. Zelfs de fabrikant laat weten dat zij zich conform de garantie van Bosch houden en dus geen voorstel van de fabrikant. Graag zouden wij van u willen weten wat er verder nog voor mogelijkheden zijn

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In april 2016 heeft u bij een fietswinkel een nieuwe elektrische fiets aangeschaft. Nog geen drie jaar later blijkt de accu defect. De verkoper stelt dat de fabrieksgarantie inmiddels is verlopen en doet een coulancevoorstel. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Levensduur accu
Van een fietsaccu mag u – bij normaal gebruik – verwachten, dat deze een langere levensduur heeft dan drie jaar.

Non-conformiteit art 7:17 BW
Nu de accu ondeugdelijk blijkt, derhalve niet geschikt is voor normaal gebruik, maakt dat de fiets niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op non-conformiteit dient u uw verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen.

Reparatiekosten
Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen de kosten voor herstel of vervanging voor rekening en risico van de verkoper. De importeur of fabrikant is immers geen contractspartij.

Rechtsbijstand
Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel deze dan in zodra blijkt dat de verkoper niet bereid is te voldoen aan zijn wettelijke verplichtingen tot kosteloos herstel/vervanging accu.

Geschillencommissie
Mocht de verkoper aangesloten te zijn bij de BOVAG of Thuiswinkel dan kunt u de zaak ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.