Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doorrijden na ongeval in Duitsland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 juni 2019

Onlangs ben ik in Duitsland betrokken geweest bij een ongeval waar ik zelf geen weet van heb gehad en dus ben doorgereden.
Een duitse automobilist moest voor mij sterk afremmen omdat ik tijdens het invoegen naar rechts niet goed in mijn spiegels heb gekeken. De duitse automobilist heeft daardoor de trottoirrand geraakt en schade opgelopen. Ik heb de duitse automobilist alleen horen toeteren en heb daarbij niet kunnen zien dat hij de stoeprand raakte. Mijn kenteken is kennelijk genoteerd en nu heb ik een pittige duitse brief ontvangen van de duitse politie. In die brief werd mij gevraagd om te bevestigen dat ik op dat moment de eigenaar en bestuurder was van het voertuig dat de situatie heeft veroorzaakt. Dit heb ik inmiddels bevestigd zonder schuld te bekennen. Verder wordt er op aangedrongen om een advocaat in te schakelen want er gaat een rechtszaak volgen. Heeft u voor mij een soort stappenplan waarmee ik rekening kan houden?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een brief van het Openbaar Ministerie uit Duitsland ontvangen. U wordt ervan verdacht te zijn doorgereden na het veroorzaken van een ongeval. Inmiddels heeft u het bijgevoegde vragenformulier teruggestuurd. Hier heeft u op vermeld dat u geen schuld erkent. U vraagt zich af hoe nu verder te handelen.

Wanneer u bij een dergelijke verdenking iedere aansprakelijkheid ontkent, dan neemt u zodoende het risico dat u voor het gerecht in Duitsland uw onschuld dient te bewijzen. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan kunt u overwegen een Duitse advocaat in te schakelen. Wellicht beschikt u over rechtsbijstand, welke dekking biedt voor een dergelijk evenement.

Wanneer men de aansprakelijkheid erkent, dan wordt de zaak afgedaan met een fikse geldboete en blijft men verschoond van een rechtszaak.