Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bovag garantie/ terugkopen van auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 mei 2019

Ik heb eind september een Toyota Rav 4 van 2006  gekocht voor €6245,-, inclusief €495,- rijklaar maak kosten. Meteen vanaf het begin heeft de auto problemen gehad en heeft het bedrijf geprobeerd het op te lossen. Ik heb de auto nu 8 maanden en heb er ongeveer 5 maanden mee kunnen rijden (met gebreken). De auto heeft bij elkaar zo'n 3 maanden in de garage gestaan. Verstuivers, accu, turbo, startmotor zijn o.a. vervangen. Nu opnieuw turbo stuk en opnieuw in garage. Ik heb gevraagd om de auto terug te kopen en het bedrijf is hiermee akkoord. Zij boden €4000,- en uiteindelijk €4200,-
Mijn vraag; Wat is gebruikelijk in zo'n situatie?

Omdat de auto nooit goed is geweest komt het op mij oneerlijk over maar ik heb er ook ruim 20.000 km mee gereden. Hij zal wel iets minder waard zijn inmiddels. Maar hoe zit het dan met de bovag garantie? Als ik akkoord ga, heb ik nooit een goede auto gehad maar heb ik wel €2000,- afgeschreven.

De garagehouder zegt voor €4900,- gerepareerd te hebben en nu de marktwaarde te willen bieden. Ik snap dat hij kosten heeft gemaakt en dat de auto intussen ook weer minder waard is maar dan toch weer de vraag; hoe zit dat dan met die Bovag garantie?

Ik hoop dat jullie mij kunnen adviseren. Alvast vriendelijk bedankt,

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In september 2018 heeft u bij een BOVAG garage een gebruikte Toyota Rav (2006) gekocht. De auto is geleverd inclusief zes maanden garantie. Inmiddels heeft de auto bij elkaar 3 maanden ter reparatie in de garage gestaan. De verkoper heeft ingestemd om de auto terug te nemen. Vraag is nu wat een redelijke afschrijving is.

Gedwongen terugname verkoper
Nu de auto ondeugdelijk blijkt en de verkoper heeft ingestemd met ontbinding van de koopovereenkomst, dient er nu niet te worden uitgegaan van een afschrijving op commerciële basis, doch van een afschrijving op grond van een gedwongen terugname door de verkoper. Afschrijving op grond van een gedwongen terugname ligt beduidend lager dan doe van een commerciële afschrijving.

Desgewenst kunnen wij een dergelijke berekening voor u maken.