Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete verkeerde vignet Hongarije

Vraag gesteld door R.W. vd Veer op 15 mei 2019

Ik was vorig jaar in het bezig van een Landrover Discovery (32-VBV-4). De auto had toen ik hem kocht een bedrijfskenteken. Omdat ik geen bedrijf heb, betaal ik de normale wegenbelasting zonder voordelen van een grijs kenteken. Vorig jaar zomer heb ik een rondreis gemaakt voor Europa. Ik ben naar Albanië en Moldavië gereden incl alle tussenliggende landen.

In veel landen zijn vignetten nodig of moet extra tol betaald worden.

Na de vakantie kreeg ik een boete uit Hongarije. Ik heb netjes een vignet gekcoht voor personenauto (max 3,5 TON en max 7 pers), maar op basis van de gegevens van het RDW in Nederland schijnt mijn auto niet catagorie D1 te zijn maar N1. Dit betekent dat ik een vignet voor een vrachtwagen had moeten hebben volgens Hongarije.

Ondanks dat ik bij herhaling aangetoond heb gewoon betaald te hebben, loop ik tegen een muur van standaardantwoorden op en incassobureau escalaties.

Mijn vraag is: Heb ik gelijk?
Als ik geen gelijk heb, hoe had ik dit kunnen weten? Misschien heb ik in de andere landen ook wel met een verkeerd vignet rond gereden. De Nederlandse Wegenbelasting is voor het gebruik van internationale wegen. Als ik hiervoor niet betaal als bedrijfsauto, waarom is de toeslag dit dan wel?

Ik heb de auto inmiddels verkocht.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een vordering uit Hongarije ontvangen wegens niet in het bezit hebben van het juiste tolvignet. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Categorie D2
personenauto's met meer dan 7 zitplaatsen en bestelwagens, beide met een toegestane maximummassa tot en met 3500 kg, en campers ongeacht het gewicht.

Daar uw auto als bedrijfswagen (N1) vermeld staat in het kentekenregister valt uw auto in Hongarije voor de tol onder categorie D2 en niet D (personenauto's t/m 3500 kg).

MRB
Motorrijtuigenbelasting betreft een houderschapsbelasting. Anders dan u stelt, betekent dit niet dat u vrije toegang heeft tot alle (internationale) snelwegen.

Meer informatie over tol Hongarije vindt u op onze website.