Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoverzekering na vervallen APK

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 juni 2019

Mijn APK is vervallen 31 mei jl. Morgen gaat de auto alsnog voor de APK. Ik ga ervan uit dat ik op dit moment niet verzekerd ben. Als morgen mijn auto is goedgekeurd, moet ik dan opnieuw de verzekering aanvragen?
 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De APK van uw auto is verlopen. U vraagt zich af of uw auto wel verzekerd is, wanneer u naar het APK keuringsstation rijdt.

Geen dekking autoverzekering
Wanneer de APK van uw auto verlopen is, voldoet uw auto niet aan de wettelijke verplichtingen en zal er doorgaans geen dekking bieden bij schade. Neem contact met uw verzekeraar teneinde te bezien of er eventueel toch dekking is cq kan worden.

Gedoogbeleid
Het wordt vooralsnog gedoogd, dat u met een auto met een verlopen APK - tot twee maanden na vervaldatum - naar een APK keuringsstation mag rijden, mits u kunt aantonen dat u daadwerkelijk een afspraak voor een APK van uw auto. U dient de korstte weg nar het keuringsstation te nemen, en het keuringsstation dient in uw woonplaats of net buiten uw woonplaats te liggen.

Besluit Voertuigen
Op grond van art 11 mag een auto met een verlopen APK tot twee maanden na de vervaldatum op de openbare weg geparkeerd staan, zonder dat u hiervoor beboet kan worden.

Na afloop schorsing weer verplichte Apk-keuring
Als de schorsing afloopt dan moet u weer aan de APK-plicht voldoen. U kunt de schorsing eventueel verlengen. Doet u dit niet, dan moet het voertuig uiterlijk APK-goedgekeurd zijn op de einddatum van de schorsing. U mag met het voertuig rijden naar een APK-keuringsstation voor de APK-keuring, maar dan moet u het voor die dag ook voor WA- verzekeren. Als u rijdt, moet u de APK-afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij u hebben. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de APK-keuring laat doen.

Meer informatie over 'APK verlopen?' vindt u op onze website.