Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afhandelen letselschade na auto ongeluk met huurauto in Frankrijk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 mei 2019

Ca. 3,5 week geleden hebben wij een auto ongeluk gehad in Frankrijk. Kop staart botsing; wij zaten in het midden. Dhr kamp met lichamelijke klachten (nek, pols, knie, slaapproblemen), is wel aan het werk gegaan maar gaat minder goed dan gedacht. Mw is arbeidsongeschikt verklaart door bedrijfsart en kamp met whiplash klachten.

We proberen al 3 weken een kantoor/iemand te vinden die ons kan helpen met de afhandeling van de letselschade. Dat lukt niet omdat het om Frankrijk gaat, we geen rechtsbijstandverzekering hebben etc. etc. We willen graag weten of we via Sunny Cars NL (via wie we de auto hebben gehuurd) de letselschade kunnen verhalen? Zo niet dan moet dat op de aanrijder worden verhaald en is het franse recht van toepassing. Dat schijnt een probleem te zijn bij het terug krijgen van juridische kosten. En wanneer is het de moeite waard om iemand in te schakelen?

Het kost ons, in de staat waarin we nu zijn, heel veel moeite en energie om dit allemaal uit te zoeken en we hebben het idee dat iedereen ons doorstuurt naar iemand anders. Heeft u een heldere uitleg/antwoorden voor ons. Wij zouden daar heel erg mee zijn geholpen. 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Recentelijk bent u met een huurauto betrokken geweest in Frankrijk. Bij dit ongeval heeft u als uw man letsel opgelopen. Nu u niet over rechtsbijstand beschikt, bent u op zoek naar een instantie, welke de afhandeling van uw schade uit handen kan nemen.

Nederlands Bureau
Via het Nederlands Bureau kunt u de vertegenwoordiger van de Franse WAM-verzekeraar achterhalen, opdat u de afhandeling van de zaak in het Nederlands kan laten verlopen. Op de ANWB website kunt u vervolgens gebruik maken van een modelbrief om de verzekeraar van de tegenpartij (via de vertegenwoordiger) aansprakelijk te stellen voor de schade.

Pechhulp Europa Compleet
Mocht u over het meest uitgebreide pechhulppakket van de ANWB beschikken, dan kunt u bij het verhalen van de schade een beroep doen op rechtsbijstand.

Reisverzekering
Beschikt u over rechtsbijstand? Raadpleeg dan de voorwaarden of u recht heeft op rechtsbijstand. Mocht u een reisverzekering bij de ANWB hebben, dan dient u wel tevens over de module reisrechtsbijstand te beschikken.

Bij blijvende invaliditeit kunt u een beroep doen op de ongevallen module.

Letselschade bureau
Mocht u in zijn geheel niet over enige rechtsbijstand beschikken, dan kunt u overwegen om  letselschadebureau in te schakelen, welke gespecialiseerd is in het verhalen van letselschade in het buitenland zoals ASA Legalassist of DEKRA.

Meer informatie over schade claimen en/of aanrijding in het buitenland.

Beterschap & veel sterkte!