Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto in greppel op festivalterrein

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 juni 2019

Voor een festivalbezoek hebben wij onze auto op een betaald terrein gezet dat hiervoor door de festivalorganisatie was ingericht. Bij aankomst was dit terrein aangegeven als het parkeerterrein voor bezoekers en door parkeerwachten is ons een plaats aangewezen in het gras tegen een bosrand.

Om ca. 22 uur wilden we naar huis. Het was schemer donker. We reden over het gras richting de verharde weg. Plotseling belandden we met een klap in een onzichtbare greppel en de auto zat vast. De greppel was onzichtbaar omdat het gras in de greppel niet gemaaid was en net zo hoog was als als het gras op het veld waar wij over reden. De situatie was niet verlicht, er waren geen parkeerwachten meer in de buurt om aanwijzigen te geven.  Precies aan de andere kant van de greppel begin de verharding daardoor leek het logisch dat we daar naar toe moesten rijden. Bovendien stond aan het eind van die verharding (op ca. 50 m) een grote tijdelijke lichtmast en een verkeersregelaar. Alles duidde erop dat we vanaf het gras naar de verharding moesten rijden en dan naar de verkeersregelaar die richting uitgang wees. Echter op die logische route bevond zich ook die onzichtbare greppel. Onze auto belandde er met de voorwielen in en we moesten eruit gesleept worden. Verder rijden onmogelijk.
Mijn vraag is of de festivalorganisatie hiervoor aansprakelijk te stellen is omdat ze niet hebben gezorgd dat de greppel goed zichtbaar was.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft op een parkeerterrein van een festival schade opgelopen aan uw auto. 's Avonds na afloop van het festival bent op het onverlichte parkeerterrein in een greppel gereden. De greppel was niet zichtbar en niet afgezet met waarschuwingsborden/linten. U vraagt zich af of u de festivalorganisatie aansprakelijk kunt stellen voor de schade aan uw auto.

Schade
De hoofdregel is dat ieder zijn eigen schade draagt, tenzij men kan aantonen dat een andere partij aansprakelijk is voor de schade.

Zorgplicht
De beheerder van het parkeerterrein (organisatie festival) heeft een zorgplicht om 'als een goed huisvader betaamt' voor uw auto zorg te dragen. Bovendien heeft de organisatie tevens de verplichting om maatregelen te treffen, teneinde gevaarlijke situaties te voorkomen of op te heffen. De organisatie had verschillende maatregelen kunnen en moeten treffen om deze gevaarlijke situatie op te heffen (zie de criteria in het Kelderluik-arrest uit 1965).

Meer informatie over schade claimen vindt u op onze website.