Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding met fiets

Vraag gesteld door Steenatwork op 18 juni 2019

Mijn zoon is op de fiets aangereden door een brommer. Hij stak in een woonwijk een kruising over, de brommer reed op het fietspad (waar ook brommers zijn toegestaan). De brommer kwam van rechts. Wie is er schuldig? Graag zsm antwoord indien mogelijk, ivm afhandeling verzekering.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw zoon is aangereden door een brommer. De brommer kwam van rechts. U heeft een vraag over de aansprakelijkheid.

Zwakkere verkeersdeelnemers
In Nederland worden fietsers en voetgangers gezien als zogenaamde zwakkere verkeersdeelnemers. Zij zijn kwetsbaar in het verkeer en worden door de wet beschermd. Op grond van de wet is de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk, tenzij hij overmacht kan bewijzen. Dit is een 'risicoaansprakelijkheid'. Ook zonder schuld aan het ongeluk ben je (deels) aansprakelijk. Het risico wordt gevormd door het deelnemen aan het verkeer met een motorvoertuig. In geval van een aanrijding wordt, los van de toedracht, in vrijwel alle gevallen de helft van de aansprakelijkheid toegewezen aan de motorrijtuigbestuurder. In dit geval is dat de brommer. Voor het overige deel van de aansprakelijkheid wordt wel gekeken naar hoe het ongeluk is ontstaan. Is de fietser of voetganger jonger dan 14 jaar, dan is dit vrijwel altijd 100%. Van kinderen jonger dan 14 is het verkeersinzicht  minder ontwikkeld. Deze worden dus extra beschermd. U kunt de verzekeraar van de bromfiets rechtstreeks aanschrijven.

Voor de uitgebreide uitleg van deze regeling verwijs ik u graag naar onze website

Gewond
Ik hoop dat uw zoon ongedeerd is gebleven. Mocht hij toch letsel hebben opgelopen, dan wil ik u aanraden om contact op te nemen met een letselschadebehandelaar. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering, dan kunt u ook deze inschakelen.