Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opzeggen vaste plek stacaravan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 april 2019

De camping waar wij een stacaravan hebben staan is eind 2018 verkocht aan een nieuwe uitbater. Na een vage mail over oudere caravans heb ik maanden lang geprobeerd boven tafel te krijgen wat daar mee werd bedoeld. Telkens kreeg ik geen of een vaag antwoord. Ik vertouwde het niet. Dit bleek terecht. Pas nadat het contract verlengt was en de eerste periode betaald kwam de aap uit de mouw. Ze gaan herinrichten. Het komt er op neer dat je de keuze krijgt tussen vertrekken of een nieuwe caravan van de uitbater (€60000,00!!)  kopen. Nu weet ik dat je als recreant geen enkel recht lijkt te hebben en het stoppen van deze stiuatie is ook onmogelijk. Maar ik vroeg mij af of deze manier van mensen bedonderen zo maar mag. Heb ik niet het recht om te weten wat de plannen zijn voor dat mijn contract verlengt wordt? Maar nu ik toch in deze nare situatie zit ben ik aan het lezen of ik toch nog rechten heb en hoe de procedure er uit ziet. Bij het lezen van de opzeggings voorwaarden van RECRON is er iets wat ik niet goed begrijp. De zin :"Bij opzegging wegens herstructurering zoals vermeld onder sub h van het eerste lid dient de ondernemer een opzegtermijn van één jaar in acht te nemen voor afloop van het lopende overeenkomstjaar." Wat houd dit voor mijn situatie in? Ik heb de officiële opzegging nog niet gehad. Die moet nog komen. Het seizoen is al gestart. Wil dit zeggen dat ik aan het eind van het seizoen weg moet of gaat dat jaar eerst nog in en moet ik einde seizoen 2020 pas te vertrekken?  Ik heb door het moetwillig zwijgen van de nieuwe uitbater op mijn vragen geen vertrouwen in een nette afhandeling en wil dus zo veel mogelijk informatie verzamelen zodat ik niet opnieuw met een kluitje in het riet gestuurd wordt. 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een stacaravan op een camping. Nu is de camping overgenomen. Inmiddels heeft u begrepen dat er een herstructurering wordt uitgevoerd. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Ik begrijp dat u op een Recron camping staat. De wet geeft geen regels voor herstucturering op een camping. De Recron voorwaarden bieden gelukkig wel enige bescherming. Tegen de herstructurering zelf kunt u geen bezwaar maken. De campingeigenaar mag zelf bepalen hoe hij de camping wil inrichten en beheren. Wel zijn er termijnen voor opzegging, en tevens zijn er een aantal zaken geregeld in de vvoorwaarden, zoals:
 

  • De ondernemer zorgt er zo veel mogelijk voor dat u tot de aanvang van de herstructurering zo min mogelijk hinder ondervindt van de herstructurering.
  • De campinghouder moet u een nieuwer plaats aanbieden als dat mogelijk is, tenzij de caravan qua leeftijd of staat niet meer op de nieuwe camping past.
  • Als u een nieuwe plaats krijgt op de camping zijn de directe verplaatsingskosten van de stacaravan voor de campingeigenaar.
  • Is er geen terrein beschikbaar voor uw stacaravan, dan heeft u recht op een tegemoetkoming in de verplaatsingskosten naar een andere camping.
  • Is er geen plaast beschikbaar en vertrekt u voor de afloop van het kampeerjaar, dan hefet u recht op teruggave van een deel van het stageld.
  • Er is een opzegtermijn van 12 maanden. De laatste 6 maanden hiervan hoeft u niet te betalen.

U zult eerst de officiele aankondiging van de herstucturering en de opzegging af moeten wachten. Zolang u deze niet ontvangt gelden de gebruikelijke regels voor opzegging en hefet u geen recht op verplaatsingskosten en dergelijke.

Voor meer informatie over herstructurering verwijs ik u graag naar onze website.