Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onder garantie vervangen onderdeel weer defect

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 april 2019

In juli 2015 kocht ik bij de officiële Mercedes Benz dealer een Mercedes E 200 Cabriolet met bouwjaar mei 2012, schadevrij en 1 jaar garantie.

Vlak voor het aflopen van de garantietermijn constateerde ik dat de linker achterlichtunit  lek was: Aan de binnenzijde van het glas bevonden zich druppels water en na een regenbui cq. wasbeurt lag er wat water onderin de unit. Met de dealer werd afgesproken dat de unit gratis (onder de garantie ) vervangen zou worden bij de eerstvolgende servicebeurt. Dit geschiedde in september 2016. Nu, 2 ½ jaar later, is dezelfde unit wederom lek: Wederom waterdruppels aan de binnenzijde en een laagje water van ca. 1 cm. De dealer stelt zich (telefonisch) in principe op het standpunt dat de herstelkosten geheel voor mijn rekening komen omdat de garantie op dit onderdeel ( = 2 jaar) verstreken is, “maar wellicht dat er over een korting te praten is”. Binnenkort vindt hierover een gesprek plaats.

Ik wens echter geen ene cent te betalen !
Mijn visie is:
-   dat de reparatie de vorige keer ( 2 ½ jaar geleden) niet goed is uitgevoerd  cq. er een ondeugdelijke unit is gemonteerd.  Bovendien blijkt uit de verkleuring van de binnenzijde van de unit duidelijk dat de huidige lekkage al veel langer aan de gang is: Vermoedelijk reeds ontstaan binnen de 2 jaar na montage, echter nu pas opgemerkt (bij een bandenwissel).
-   Een achterlichtunit is géén bewegend onderdeel en derhalve niet aan slijtage onderhevig.
-   dat het te gek voor woorden is dat een achterlichtunit van het kaliber auto Mercedes Benz (nieuwprijs ca. € 70.000,= !!) iedere 2 à 3 jaar vervangen moet worden. Dit wordt m.i. ondersteund door het feit dat de rechter unit, nu na 7 jaar (!!), nog als nieuw is zonder 1 druppel vocht.

Gaarne uw advies zodat ik goed onderbouwd het gesprek in kan gaan.
 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In 2015 heeft u bij een Mercedes Benz dealer een gebruikte Mercedes E200 Cabriolet uit 2012 gekocht. Binnen de garantieperiode is in september 2016 één van de achterlicht units vervangen vanwege vochtprobleem in de unit. Tweeënhalf jaar doet zich bij dezelfde achterlicht unit hetzelfde probleem voor. De dealer stelt dat de garantie op de unit inmiddels is verstreken. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Levensduur achterlicht unit
Van een achterlicht unit - zeker van Mercedes - mag u verwachten dat deze een autoleven lang mee gaat zonder enig probleem.

Non-conformiteit
Nu het achterlicht unit ondeugdelijk blijkt, voldoet deze niet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op non-conformiteit dient u de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen.

Reparatiekosten
Op grond van artikel 7:21 lid 2 BW komen de kosten voor herstel/vervanging voor rekening en risico van de verkoper.

Geschillencommissie
Geschillen met een BOVAG aangesloten garagist kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.