Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koopovereenkomst auto 'behoudens aankoopkeuring'

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 mei 2019

Heeft een koopovereenkomst gesloten met de vermelding 'behoudens aankoopkeuring'.
6 mnd. BOVAG-garantie. Ik heb dus niet expliciet in het contract laten vermelden, dat de uitkomst van de aankoopkeuring voor mij een ontbindende voorwaarde zou kunnen zijn (afhankelijk van de diagnose). Waar heb ik recht op met deze omschrijving? Moet ik de auto altijd afnemen, als de leverancier de evt. mankementen laat repareren of mag ik n.a.v. de aankoopkeuring toch nog van de koop af zien?
 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs heeft u bij een BOVAG garagist een gebruikte auto gekocht. De auto zal worden geleverd inclusief zes maanden BOVAG garantie. Op de koopovereenkomst heeft u een voorbehoud van aankoopkeuring laten aantekenen. U vraagt zich echter af wat de waarde is van een dergelijk voorbehoud.

Het is bijzonder lastig te omschrijven, in welke situatie - na uitvoering aankoopkeuring - u het voorbehoud kunt inroepen.

Wanneer niet duidelijk besproken en vermeld staat, wat de invulling is van het voorbehoud, dan zal een dergelijk voorbehoud een loze betekenis hebben. Immers, wanneer u de auto laat onderwerpen aan een aankoopkeuring is aldus aan het voorbehoud voldaan en heeft u geen mogelijkheid onder de koop uit te komen.

In het vervolg doet u er beter aan om eerst een aankoopkeuring te laten uitvoeren, om vervolgens afhankelijk van de uitkomsten overwegen al dan niet tot koop over te gaan.

Tip: in uw geval zou ik eerder een einde afloop garantiekeuring laten uitvoeren (afspraak hiervoor ruimschoots vóór afloop garantietermijn in plannen). Eventuele geconstateerde gebreken kunt u onder garantie laten herstellen door de verkoper.

Non-conformiteit art 7:17 BW
Mocht na verloop van de garantietermijn zich een gebrek voordoen, dan kunt u vaak nog wel een beroep doen op non-conformiteit ('wettelijke garantie'). Meer informatie hierover vindt u op onze webpagina 'Klachten na aankoop'.

Meer tips bij aanschaf van een gebruikte auto vindt u op onze website.