Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ICD en rijbewijs

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 april 2019

Op 6 maart 2019 is bij mij preventief een ICD geplaatst. Een onafhankelijk cardioloog heeft op 20 maart schriftelijk een verklaring gegeven dat ik weer in staat ben een auto te besturen. Deze heb ik samen met een gezondheidsverklaring opgestuurd naar het CBR omdat ik een rijbewijs met code 100 moet hebben.
Ik woon in het buitengebied en ben alleenstaand, dus mijn rijbewijs is eigenlijk onmisbaar. Daarbij werkt het CBR, zoals bekend, erg traag. Mijn autoverzekering geeft aan, dat een eventuele claim door hen wel gehonoreerd wordt, de brief van de cardioloog is daarbij voldoende.

Mijn vraag: hoe sta ik juridisch bij schade of letsel aan derden als ik rijd zonder rijbewijs met code 100?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Na een medische ingreep heeft uw specialist schriftelijk verklaard, dat u voldoende hersteld bent om weer auto te mogen rijden. U bent nog in afwachting van het CBR voor vermelding code 100 op uw rijbewijs. U vraagt zich af wat de juridische gevolgen zijn wanneer u een aanrijding zou veroorzaken waarbij de tegenpartij letsel oploopt, zonder dat code 100 op uw rijbewijs vermeld staat.

Code 100

Code 100 op het rijbewijs houdt in dat u alleen uw auto mag gebruiken voor privé ritten en woon-werkverkeer.

Wat mag u met code 100 niet?

Rijden voor uw werk. Mocht u uw rijbewijs ook nodig hebben voor uw werk, dan kunt u code 101 aanvragen. In bepaalde gevallen mag u dan wel voor uw werk rijden.

Nu code 100 vooralsnog niet is doorgevoerd op uw rijbewijs, levert het geen problemen op in geval u onverhoopt een aanrijding zou veroorzaken waarbij de tegenpartij eventueel ook letsel op heeft gelopen. Essentieel is dat uw behandelend specialist groen licht heeft gegeven. Daarnaast heeft uw autoverzekeraar bevestigd, dat er dekking is, mocht u onverhoopt schade rijden.

Meer informatie kunt u vinden op de pagina van het CBR over code 100 aanvragen