Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Getinte achterlichten ongeluk (aansprakelijkheid)

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 april 2019

Vrijdag ben ik helaas op mijn voorligger geknald met mijn 35 jaar oude audi 100. Ik was net 4 sec ingevoegd en wegens de spits reed ik al extra voorzichtig maar dat was niet genoeg helaas (geen ABS helpt ook niet mee). Er was een ongeluk voor ons gebeurd, auto's schieten naar links en knal. Ja, ben je dus aansprakelijk. Echter toen ik de situatie in mijn gedachten terughaalde herinnerde ik dat ik geen remlichten gezien had. En daarna herinnerde ik ook dat zijn gevarenlichten haast niet te zien waren (het was zonnig oké, maar deze waren echt te dim). Toen ging ik even graven in mijn foto's en toen kwam ik erachter dat het plastic van de achterlichten van deze auto net zo zwart getint waren als de kleur van de auto. Ja, mooie style is het misschien wel, maar voor je achterligger heeft dat misschien wel net die ene waardevolle extra seconde seconden gekost om te beseffen dat je remt (ik kon herinneren dat ik pas besefte dat het fout ging toen ik de remlichten van zijn voorligger door zijn vooruit zag) . Mijn verzekering vindt dat ik dit moet bijvoegen bij de claim met getuigschrift. Maar wat zijn de regels hierover? Auto tegenpartij is Seat Leon Cupra

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U bent achterop uw voorligger gereden, waarvan u de remlichten niet goed kon zien. U geeft aan dat de achterlichten zwart getint waren. Uw verzekering heeft gevraagd om de foto’s die u hiervan heeft mee te sturen. Nu vraagt u zich af wat de regels zijn.

De APK eis voor verlichting is als volgt: de glazen van de lichtarmaturen mogen niet zodanig zijn beschadigd,  gerepareerd of bewerkt dat de lichtopbrengst en het lichtbeeld dan wel de functie nadelig worden beïnvloed.
Hierbij is het bepaalde in Aanvullende permanente eisen, artikel 128, van toepassing:

  1. De glazen van de lichtarmaturen mogen niet zijn bespoten, geverfd of beplakt. 2
  2. De glazen van de lichtarmaturen aan de achterzijde van het voertuig, met uitzondering van de achteruitrijlichten, mogen geen barsten of gaten vertonen waardoor wit licht naar achteren kan worden gestraald.