Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Extreme slijtage achterbanden nieuwe Suzuki Vitara 2018

Vraag gesteld door T. Leppers op 16 april 2019

Bij mijn 30.000 km beurt voor mijn in 2018 gekochte Suzuki Vitara werd mij gemeld dat beide achterbanden moesten worden vervangen wegens extreme slijtage. Deze slijtage blijkt te worden veroorzaakt doordat Suzuki de achteras uit het spoor heeft gezet om de wegligging te verbeteren (info Suzuki garage Driebergen) Dit kan uitsluitend verholpen worden door het vervangen van de achter as en het vernieuwen van de achterbanden. E.a.a. zou gaan gebeuren in februari gaan gebeuren waarbij ik heb toegezegd bereid ben 1 band voor mijn rekening te nemen. Nu blijkt dat de levering van deze achteras op zich laat wachten en minstens tot juni dit jaar gaat duren. Kunt u mij adviseren hoe hiermee om te gaan ? Rijden met deze deels versleten banden lijkt me onverantwoord, eventuele schade, boetes etc. zijn naar mijn mening voor de verantwoording van Suzuki Nederland. Het bevreemd me dat ik op Internet hierover geen berichten/klachten zie, want dit probleem zal beslist bij alle Suzuki Vitara's uit mijn productie periode het geval zijn

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in augustus 2017 een nieuwe Suzuki Vitara aangeschaft. Onlangs is bij de 30.000 km beurt geconstateerd, dat de achterbanden ongelijkmatig versleten is vanwege een kromme achteras. De nieuwe achteras is pas in juni a.s. beschikbaar. Uit veiligheidsoverwegingen voelt u er weinig voor nog 2 maanden door te rijden op de deels versleten banden. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Wettelijke niesen
Wanneer de profieldiepte van de achterbanden (op meest versleten deel) minder dan 1,6 mm is, voldoen deze niet aan de eisen zoals gesteld in de Regeling Voertuigen. In dat geval deel ik uw mening, dat de dealer of met een veilige tussenoplossing komt (goede gebruikte banden), dan wel nu alvast nieuwe banden monteert. Twee maanden doorrijden met een kromme achteras, zal bij een paar duizend kilometers, maar weinig negatief effect sorteren op de nieuwe banden.

Verdeling kosten nieuwe banden
Ik kan mij wel vinden in uw voorstel aan de dealer om kosten van eén van de nieuwe banden voor uw rekening te nemen. De banden zijn immers zo'n beetje op de helft van de gemiddelde levensduur.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.