Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vergoeding afleveringskosten

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 maart 2019

Op 29 januari 2019 heeft een vrachtauto mij aangereden en is mijn auto dusdanig beschadigd dat deze total-loss is verklaard. Gezien de schade was ik genoodzaakt om een voor mij nieuwe auto te kopen. Ik ben all-risk verzekerd bij Avero (P-V1710) en in hun polis staat onder art 4 lid 5 het volgende: "Vergoedingen boven het verzekerde bedrag" - lid 5 "de afleveringskosten voor een vervangende auto die wordt aangeschaft als gevolg van totaal verlies, diefstal of verduistering". In de betreffende polis is in art. 1 een begrippenlijst opgenomen maar hierin staat niet wat Avero onder afleveringskosten verstaat.

Op uw site lees ik dat kosten rijklaar maken, ook wel afleveringskosten vanaf 1 november 2016 niet meer mogen worden berekend bovenop de consumentenprijs. Naar mijn mening heeft de garage waar ik de voor mij nieuwe auto heb gekocht, dat ook niet gedaan. Wel blijkt uit de specificatie van de factuur dat de prijs bestaat uit een aanschafwaarde en afleveringskosten. Voor deze laatste heb ik ook nog een aparte concept factuur ontvangen als een soort specificatie met als titel "opknap kosten verkoop gebruikt". Hierbij wordt de auto op 130 punten nagekeken, filters vervangen, vloeistoffen vervangen, ruitenwissers vervangen, APK, lampen afgesteld, enz. voor in totaal € 584,59. Dit is het standaard pakket welke deze merkdealer toepast op alle door hem te verkopen gebruikte auto's en geeft dan ook een jaar garantie.

Naar mijn mening zijn bovenstaande de afleveringskosten en doe ik een beroep op Avero om deze aan mij te vergoeden omdat ik deze auto heb gekocht omdat mijn verzekerde auto door hun total-loss is verklaard en in hun polis art. 4 lid 5 is opgenomen.

De vraag is nu wat onder afleveringskosten wordt verstaan?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Naar aanleiding van aanrijding is uw auto total loss geraakt, heeft u een beroep op uw casco verzekering gedaan. Nu bestaat er een geschil over de uitleg van de polisvoorwaarden tussen u en de verzekeraar. Vraag is of u nu wel of niet recht heeft op afleveringskosten.

Afleveringskosten
In desbetreffend geval zijn de afleveringskosten onderdeel van de vraagprijs, hetgeen niet in strijd is met de Oneerlijke Handelspraktijken (OHP).

Contra proferentem regel
Op grond van artikel 6:238 lid 2 BW dienen bedingen duidelijk en duidelijk te zijn opgesteld. Bij twijfel over de betekenis van een beding, prevaleert de voor de wederpartij gunstigste uitleg. Derhalve adviseer ik u middels een beroep op de contra proferentem regel vergoeding van de afleveringskosten te eisen bij uw verzekeraar.
KIFID

Geschillen
Geschilen met uw verzekeraar kunt u ter beoordeling voorleggen aan het KIFID.