Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Recronvoorwaarden -kosten (vaste) jaarplaats

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 maart 2019

Wij hebben een week geleden een stacaravan gekocht op een camping. Samen met de aankoopnota van de caravan, ontvingen wij ook de factuur voor jaarlijkse kosten voor de jaarplaats.

We krijgen de sleutel van de caravan op 1 april, maar moeten wel voor heel 2019 betalen (naast jaarplaats ook voor "toeristenbelasting seizoenplaats en jaarplaats" en "milieuheffing seizoenplaats en jaarplaats". De camping past de Recronvoorwaarden toe en haar huisregels. In de huisregels staat niets vermeld over de jaarlijkse kosten. In de Recronvoorwaarden worden in artikel 1 de definities geformuleerd voor o.a. "overeenkomstjaar" en "jaargeld". In artikel 3 lid 1 staat dat de overeenkomst wordt gesloten voor de resterende duur van een overeenkomstjaar en het daarop volgende overeenkomstjaar. Op basis daarvan gaan wij ervan uit dat we voor 2019 maar 9/12e van de jaarbedragen zouden moeten betalen.

Daarnaar gevraagd antwoord de campinghouder:
"Het klopt inderdaad dat de bevestiging loopt van 01 januari tot 01 januari. U kunt het chalet/caravan op een jaarplaats ook een heel jaar door gebruiken. Echter de camping is geopend tijdens het seizoen van 1 april tot 1 november.
De prijzen zijn ook berekend voor die periode"

Graag uw reactie of het terecht is dat wij voor een heel jaar moeten betalen of dat maar voor 9 maanden (vanaf 1 april) zouden moeten betalen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in maart 2019 een stacaravan gekocht op een recreatiepark, welke is aangesloten bij de RECRON. Met de ondernemer bent u een huurovereenkomst aangegaan met betrekking tot een jaarplaats (vaste plaats). Het seizoen loopt van 1 april tot 1 november. U vraagt zich af of de ondernemer wel het volledige jaargeld in rekening mag brengen nu de sleuteloverdracht pas op 1 april 2019 plaats heeft.

Nee, nu de ondernemer als overeenkomstjaar het kalenderjaar aanhoudt (1 januari t/m 31 december), maakt dat u in desbetreffend geval 3/4 deel van het jaargeld verschuldigd bent op grond van artikel 9 lid 8 en artikel 3 lid 1 RECRON Voorwaarden (vaste plaats).

Meer informatie over 'chalet of stacaravan en uw rechten' vindt u op onze website.