Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

NL ingezetene, auto met B kenteken in België

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 maart 2019

Ik ben ongeveer twee weken per maand in België. Reis tot nu toe met de auto, maar wil dat voortaan met OV doen. Ik moet daar echter over een auto beschikken, die in principe steeds in België blijft. Vooral omdat het onhandig is voor APK naar NL te moeten rijden, heb ik voorkeur voor een in B geregistreerde auto.
Ik ben en blijf ingezetene van Nederland.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U werkt veel in België. U zou in België graag een auto neerzetten. U wilt echter liever niet voor de APK terug naar Nederland. U vraagt of u een auto op Begisch kenteken kunt laten zetten.

Het uitgangspunt is dat u ergens moet wonen om een auto op naam te kunnen zetten. Dat geldt ook voor België. Er zijn wel een aantal uitzonderingen in geval van tijdelijk verblijf en tijdelijk gebruik van de auto, maar waarschijnlijk zijn deze uitzonderingen niet voor u van toepassing.. Voor de regels verwijs ik u graag naar de Belgische informatie hierover. 

Er is wel een wetswijziging in de maak waardoor de APK voor Nederlandse auto's ook in het buitenland uitgevoerd kan worden. U zou dit nog af kunnen wachten. In dat geval hoeft u niet meer voor de APK heen en weer te rijden. Het is wel verstandig om uw autoverzekering op de hoogte te brengen van het feit dat de auto in België wordt gebruikt. Uw verzekering draagt immers het risico voor eventuele schade en moet op de hoogte worden gebracht van zaken die van invloed zijn op dit risico.