Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Getunede auto onbewust gekocht van dealer

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 maart 2019

Ik heb 2,5 jaar geleden een audi a4 gekocht bij een Erkende Audi dealer. Op de auto zat een jaar lang garantie. Nu bij een storing blijkt dat de auto die aan mij verkocht is getuned te zijn. Ik wil dat de auto niet hebben omdat ik de gevolgen van tuning niet kan overzien; ook de wellicht gerelateerde storingen etc op motormanagement die ze nu vinden.

Ik wil dat de Audi garage die hem aan mij verkocht heeft de auto terug neemt aangezien deze mij niet heeft ingelicht dat de auto getuned was. De garage geeft aan dat zij het ook niet wisten. wat is mijn rechtspositie in deze. Auto had 60000 gereden bij aankoop en nu 130000km.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht. Na 2,5 jaar blijkt deze getuned te zijn. U wilt nu dat de garage de auto terugneemt.

Bij de aankoop van een auto heeft u als koper een onderzoeksplicht. De verkoper moet op zijn beurt meedelen wat hij weet over de auto. De verkoper hoeft de auto niet te onderzoeken. De verkoper kunt u alleen aanspreken als u kunt aantonen dat de verkoper wist dat de auto getuned was.

Als de auto na de aankoop een gebrek heeft kunt u alleen ontbinden als:

  • reparatie of vervanging niet mogelijk is
  • de verkoper het voertuig niet wil repareren of vervangen
  • reparatie of vervanging niet binnen een redelijke termijn kan plaatsvinden
  • herhaalde reparatie niet afdoende blijkt
  • het gebrek zo ernstig is dat het normaal gebruik van het voertuig in de weg staat

Ik heb navraag gedaan over de mogelijke gevolgen van het tunen. Onze technisch experts gaven hierbij aan dat na tunen niet direct nadelige gevolgen te verwachten zijn. In uw geval heeft u de auto 2,5 jaar geleden gekocht. De garantie is inmiddels voorbij. U kunt niet aangeven dat u de auto niet heeft kunnen gebruiken. U heeft de auto deze 2,5 jaar normaal kunnen gebruiken en er 70.000 km mee gereden. Ook staat niet vast of er blijvende schade is die niet hersteld kan worden.

U kunt uiteraard met de verkoper in gesprek gaan over het terugnemen van de auto. Mocht de verkoper de auto toch terug willen nemen, dan mag de verkoper een gebruiksvergoeding rekenen voor de gereden kilometers.

Voor meer informatie over uw rechten na aankoop verwijs ik u graag naar onze website.